Hyppää sisältöön

Kaivosyhtiön kultajahti kiihtyy Rantasalmella

Kullanetsintä Rantasalmen Osikonmäessä on laajenemassa. Kanadalainen kaivosyhtiö Belvedere Resources hakee noin 600 hehtaarin kokoista lisävaltausta alueelta. Mikäli kaivosyhtiölle myönnetään valtaus, edessä ovat uudet koeporaukset. Kyläläiset tietävät mitä tuleman pitää ja ovat jättäneet aktiivisesti lausuntoja asiasta tutkimusluvan myöntävälle Tukesille.

Rantasalmen Osinkomäen kullanetsintä on laajenemassa 600 hehtaarilla. Kuva: Adam Bellgrau/Yle

Muutaman kilometrin päässä Rantasalmen kirkonkylästä sijaitsevasta Osikonmäestä on etsitty kultaa jo usean vuosikymmenen ajan. Tällä kertaa asialla on kanadalainen kaivosyhtiö Belvedere Resources. Yhtiö teki koeporauksia alueella jo viime talvena ja nyt yhtiö hakee uutta noin 600 hehtaarin valtausta.

- Tukimukset aloitetaan heti, kun valituslupa myönnetään. Kaivoksen perustamisesta puhuminen on kuitenkin aikaista, kaivosyhtiö Belvedere Resourcen malminetsintäjohtaja Santimoy Chakraburty kertoo.

"Ovat poranneet keskellä pihaa"

Osinkomäen kyläläiset odottavat pelonsekaisin tuntein tulevaa. Kaivosta vastustavan toimikunnan puheenjohtaja Sami Tilli toivoo, että kultaa ei löytyisi. Tillin mukaan se on todennäköisesti ainut asia, mikä kaivoksen tulon pystyisi estämään.

- Tämän valtauksen alle jää kokonainen tie ja puoli kylää. Jos tämä kaivokseen asti etenee, sen voi nähdä kirkonkylältä. Silloin ihmiset joutuvat lähtemään kaivoksen alta, Tilli kertoo.

Lähitulevaisuudessa kyläläisiä saattaa odottaa jo tutuksi tulleet koeporaukset. Tillin mukaan valtaushakemuksessa kerrotaan, että seuraavan viiden vuoden ajan tullaan poraamaan yhteensä kuusi kilometriä reikiä yötä päivää.

- Viimeisissä tutkimuksissa tulivat 30 metrin läheistyyteen puutarhasta, vaikka 50 metriä on se raja. Käytännössä porasivat keskellä pihaa, Tilli muistelee. 

"Uusi laki on täysi susi"

Valitusaika kaivoksesta loppuu maanantaina. Kyläläiset ovat olleet aktiivisia, ja lähettäneet mielipiteitään Tukesille.

- Jos parikymmentäkin kirjettä lähtee, niin se on hyvä merkki siitä, että hereillä ollaan, Tilli kertoo.

Myös MTK Etelä-Savo on ensimmäistä kertaa jättänyt mielipiteensä kaivostutkimuksista.

- Tämä on erityistapaus. Johtuu siitä, että alue on tällä kertaa poikkeuksellisen suuri. Siellä on paljon meidän jäseniä kuten maataloudenharjoittajia sekä metsänomistajia, kertoo MTK Etelä-Savon toiminnanjohtaja Vesa Kallio.

Kallio pitää isona periaatteelisena kysymyksenä sitä, että ihmisen rooli nykyisessä kaivoslainsäädännössä on olematon. Myös Tillillä on vankka mielipide uudesta kaivoslaista.

- Se on täysi susi! Ainut mikä muuttui, oli 50 metrin suojaraja 150 metriksi.

.
.