Perheen lemmikki sai tappotuomion - Tanskassa riita tiukasta koiralaista

Weimarinseisoja Cato puraisi pienempää koiraa, joka yritti ottaa keppiä sen suusta. Koira määrättiin lopetettavaksi, mikä raivostutti koiranomistajat kautta Tanskan. Tiukkaa koiralakia aiotaan nyt viilata.

Ulkomaat

Tanskassa on noussut valtava riita maan erittäin tiukkojen koiralakien vuoksi. Viime päivinä suuttumusta on herättänyt Cato-koiran saama tappotuomio, jota monet pitivät täysin kohtuuttomana.

Kolme vuotta sitten voimaan tulleen lain mukaan 13 vaarallisiksi miellettyä koirarotua on kielletty Tanskassa. Muun muassa pitbullterrierit, amerikanstaffordshireterrierit, dogo argentinot ja tosa inut on kielletty. Myös sekarotuiset koirat, joissa on näitä rotuja, on kielletty. Lisäksi viranomaiset harkitsevat 12 muun rodun kieltämistä - tässä ryhmässä on esimerkiksi rottweiler, bullmastiffi ja muita mastiffeja.

Laissa sanotaan lisäksi, että vaaralliset koirat lopetetaan. Vaarallisiksi koirat katsotaan silloin, jos ne purevat ihmisiä tai toisia koiria tai muita eläimiä.

Weimarinseisoja Cato on koiralain viimeisin uhri Tanskassa. 3,5-vuotias Cato oli irrallaan, kun karannut tanskalais-ruotsalainen pihakoira yritti ottaa keppiä sen suusta. Reviiriään puolustanut Cato puraisi pienempää koiraa, joka sai ompelua tarvitsevan haavan. Tämän seurauksena Cato katsottiin vaaralliseksi ja määrättiin lopetettavaksi.

Caton tapaus on herättänyt paljon huomiota Tanskassa. Useat eläinlääkärit kieltäytyivät lopettamasta koiraa, mutta torstaina Cato kuitenkin lopulta tapettiin eläinlääkäriklinikalla Helsingørissä. Klinikan ulkopuolelle oli kerääntynyt kymmeniä mieltään osoittaneita ihmisiä. Lemmikin lopettaminen oli kova isku erityisesti perheen teini-ikäiselle tyttärelle, joka viettää syntymäpäiväänsä huomenna lauantaina.

- Saimme sanoa hyvästit 20 minuutin ajan. Saimme ottaa valokuvia häkissä, joka oli kooltaan kaksi kertaa neljä metriä. Olisimme halunneet olla paikalla, kun tappaminen tapahtuu, mutta meille sanottiin, että siihen emme saa lupaa, sanoi perheen äiti Janne Sabroe Dagens-lehdelle.

Sabroen perhe aikoo jatkaa kamppailuaan koiralakia vastaan Caton kuoleman jälkeenkin.

- Hävisimme tänään, mutta jatkamme muiden puolesta, Sabroe sanoi.

Asiantuntijat mukaan päätökseen

Tanskan elintarvikeministeri Karen Hækkerup sanoi torstaina (siirryt toiseen palveluun), että koiralakia aiotaan tarkastella uudelleen tämän vuoden aikana. Lakia aiotaan viilata niin, että poliisi ei yksin tee lopettamispäätöstä vaan asiantuntijoita kuunnellaan ennen kuin koira lopetetaan. Omistajien ei tarvitse pelätä, että koira lopetetaan, jos se on puolustautunut tuntiessaan itsensä uhatuksi.

Ministeri puolusti lakia sanoen, että tilastot osoittavat koirien tekemien hyökkäysten vähentyneen lain voimaantulon jälkeen. Eläinsuojelijoiden mukaan jopa lähes kaksi tuhatta koiraa on lopetettu sitten lain voimaantulon.

Kiellettyihin koirarotuihin ei laissa kuitenkaan aiota tehdä muutoksia. Maaliskuussa Tanskaa kuohutti tapaus (siirryt toiseen palveluun), jossa sekarotuinen Fido joutui tappotuomiolle. Fido oli karannut kotoaan, mutta karkuretkeen ei liittynyt ongelmia. Niitä tuli vasta, kun omistaja erehtyi mainitsemaan koiran olevan amerikanstaffordshireterrieri-sekoitus. Poliisi määräsi koiran lopetettavaksi.

Kovat lait pätevät Tanskassa myös turisteihin. Mikäli turistin koira todetaan vaaralliseksi, se saatetaan lopettaa poliisin päätöksellä. Kiellettyjä rotuja ei voi myöskään ottaa mukaan Tanskaan lomamatkalle.