1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalainen design piiloutuu koteihin

Suomalaiset ovat niin tottuneita käyttämään hyvin muotoiltuja esineitä, etteivät edes huomaa käyttävänsä huippudesignia.

Kotimaan uutiset
erivärisiä tuoleja
Alvar Aallon suunnittelema Artek 60 jakkara täyttää tänä vuonna 80-vuottaRiikka Porttila / Yle

Helsinki Design Open on kerännyt saman katon alle kattauksen suomalaista designia modernin luonnonläheisen kaupunkilaisuuden hengessä. Moni suomalainen kohtaa tietämättään muotoilua päivittäin, eikä siksi ehkä osaa arvostaa sitä tarpeeksi.

- Me olemme tottuneet siihen, että meillä on hyvin muotoillut lautaset, kahvikupit ja aterimet siellä kotona eli meillä on ehkä vähän semmoinen tietty likinäköisyys tässä asiassa. Sitten kun täällä käy ulkomaalaisia design-tuntijoita, niin he ovat aina yhtä haltioissaan näistä asioista, sanoo tapahtuman järjestäjiin kuuluva arkkitehti Kirsi Gulliichsen.

Gulliichsenin mukaan muotoilussa piilee arvokas vientituote.

- Tässä meillä on olemassa jo jotain sellaista, mistä me voisimme jalostaa hyvinkin merkittävää vientiä, jos siihen saataisiin pikkaisen vetoapua esimeriksi valtiovallalta. Nythän on hiljattain laadittu muotoilupoliittinen ohjelma, jolla pyritään suomalaisen muotoilun asiaa edistämään.

Alvar Aallon suunnittelemien seinien sisällä

Arkkitehtuuriin ja muotoiluun keskittyvä tapahtuma Helsinki Design Open on ollut kuluneen viikon ajan katettuna Helsingin keskustassa sijaitsevassa Rautatalossa.

Alvar Aallon 50-luvulla suunnitteleman talo ja sen marmoripiha on normaalisti suljettu yleisöltä. Tapahtuman järjestäjien mielestä paikka tarjoaa muotoilun henkeen soveltuvan näyttämön.

- Tämä oli ensimmäisiä suomalaisia sisäkauppakeskuksia ja vielä erittäin tyylikäs sellainen. Tähän rakennukseen liittyy suomalaisen muotoilun historia muutenkin, eli tämä on oivallinen paikka ja erittäin kaunis miljöö esitellä suomalaista huippuosaamista.

Gulliichsenin mukaan suomalaisilla on kansainvälisen mittapuun osaamista, mutta sitä ei osata tuoda yhdessä esille. Helsinki Design Open on hänen mukaansa pieni askel tällä tiellä.

- Tänne on koottu 13 suomalaista eturivin muotoilijaa ja muotoilijavetoista yritystä sekä muutama meidän muotoilualan ikoni kuten Artek. Ajatuksena on esitellä taitavaa materiaaliosaamista ja palkittua muotoilua rinta rinnan. Kun me laitamme nämä kauniisti esille samaan tilaan, niin tämä on paljon kiinnostavampi tapahtuma myös yleisölle. Täältä saa katsauksen siihen, mitä alalla tällä hetkellä tapahtuu.

Suomalainen muotoilu elää ja kehittyy

Helsinki Design Openissa on mukana sekä uusia, että hieman vanhempia tuotoksia. Vanhimmat marmoripihalle kootut esineet on suunniteltu 1930-luvulla ja viimeisimmät viime vuonna.

- Myös suunnittelijakuntamme ikähaarukka on 30 vuodesta 80 vuoteen ja tämä kertoo siitä, että suomalainen design on hyvin elinvoimaista ja tietty jatkuvuus on olemassa.

Marmoripihan lisäksi Helsinki Design Open tarjoaa kaupunkilaisille mahdollisuuden päästä tutustumaan myös Taidesäätiö Meritan kokoelmiin, jotka tavallisesti ovat yleisön tavoittamattomissa.

Lue seuraavaksi