Hyppää sisältöön

Suomi ottaa ensi vuonna 500 pakolaista Syyriasta

Hallitus on perjantaina päättänyt, että Suomeen otetaan ensi vuonna tavanomaista enemmän pakolaisia. Pakolaiskiintiö nousee yhteensä 1050:een.

Syyrialainen pakolaisperhe odotti väliaikaismajoituksessa pääsyä viralliselle pakolaisleirille Oncupinarissa raja-asemalla Kilisin kaupungin rajalla Turkissa 12. syyskuuta. Kuva: Tolga Bozoglu / EPA

Suomi ottaa ensi vuonna vastaan 500 syyrialaispakolaista. Syyrialaisille lisätään 300 ylimääräistä paikkaa ja tavanomaisesta 750 henkilön kiintiöstä kohdennetaan lisäksi 200 nimenomaan syyrialaispakolaisille.

– Tämä määrä on hyvin tarkkaan arvioitu. Ensinnäkin, ottaen huomioon tuo hädän suuruus, emme halunneet mitään ihan kosmeettista määrää ehdottaa. Toisaalta määrän on oltava sellainen, että Suomi myös kykenee pakolaiset kunniakkaasti ja inhimillisesti hoitamaan ja integroimaan, sisäministeri Päivi Räsänen selittää.

Suomi haluaa kantaa vastuuta

Sisäministerin mukaan Suomi haluaa näin osallistua osana kansainvälistä yhteisöä Syyrian humanitaarisen kriisin helpottamiseen.

– Syyriassahan on todella laaja ja pitkäkestoinen konflikti. Se on jatkunut jo kaksi vuotta. Tällä hetkellä rajojen ulkopuolelle paenneita syyrialaisia pakolaisia on jo kaksi miljoonaa ja tilanne pahenee koko ajan, Räsänen huomauttaa.

Maan sisäisiä pakolaisia on YK:n mukaan yli neljä miljoonaa. Kuolonuhreja on noin 100 000.

Pakolaiset sijoitetaan suoraan kuntiin

Pakolaiset sijoitetaan Suomessa vastaanottokeskusten sijasta suoraan kuntiin. Sijoittamisesta vastaa työ- ja elinkeinoministeriö, mutta Räsäsen mukaan Kuntaliitto on ollut pakolaisille myönteinen.

– Nyt on varmasti se aika, että keskustelua käydään kunnissa. Toivon, että Suomesta löytyy niitä kuntia, jotka haluavat olla tätä yhteistä vastuuta näistä hädänalaisista ihmisistä kantamassa.

Lisäkiintiön aiheuttamat kustannukset ovat noin 1,5 miljoonaa euroa vuodelle 2014 ja noin 2,8 miljoonaa euroa vuosille 2015-2017.

.
.