1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Sotkamon talous nousee suosta - kuivalle on vielä matkaa

Sotkamon kunnan taloustilanne on parantunut. Talousarviossa varauduttiin vuosikatteen jäävän tänä vuonna 2,6 miljoonaa euroa miinukselle. Vuosikatteen miinus on kuitenkin onnistuttu puolittamaan.

talous
Sotkamon kunnan nettisivut
Sotkamo.fi

Sotkamon kunta varautui surkeaan talousvuoteen. Talousarviossa varauduttiin vuosikatteen jäävän tänä vuonna 2,6 miljoonaa euroa miinukselle. Kunnanhallitukselle tiistaina esiteltävässä talouden välitarkastelussa vuosikatetta on onnistuttu parantamaan 1,5 miljoonalla eurolla.

Myös alijäämän kasvua on saatu hillittyä lähes kahdella miljoonalla eurolla ilman sähköyhtökaupan kirjaustakin. Aiemmin arvioitiin alijäämän kasvavan viiteen miljoonaan euroon. Nyt vaikuttaa siltä, että se kasvaa 3,2 miljoonaan. Taustalla ovat säästötoimien vaikutukset, kunnallis-, kiinteistö- ja yhteisöverojen sekä valtionosuuksien ennakoitua parempi kertymä sekä sähköyhtiökaupan tuomat korko- ja osinkotulot.

Verotulojen kasvuennuste perustuu syyskuussa saatuihin kuntaliiton arvioihin verotulojen kehityksestä. Sähköyhtiökaupan tuomat lisätulot koostuvat niin sanotun junior-lainan 330 000 euron korotuloista neljältä kuukaudelta. Myös osinkotuotto oli 208 000 euroa arvioitua suurempi.

- Korkotuloja menetettiin noin 100 000 euroa, kun kauppa viivästyi, sanoo kunnanjohtaja Petri Kauppinen.

Tuloslaskelmaan tulee satunnaisiin tuloihin käyttötalouden ulkopuolelle kirjattavaksi holding-yhtiö Kajaso Oy:n maksama kauppasumma sille myydyistä E.ON Kainuun osakkeista.Myyntivoittojen tilille tulee kirjattavaksi 25,3 miljoonaa euroa. Tosimaailmassa raha tulle käyttöön vasta lainoituksen kautta lyhennyksinä. Summa on kirjanpidon arvostuksen ja todellisen kauppasumman erotus, sanoo Kauppinen.

- Osakkeiden arvostus kirjanpidossa oli 840 000 euroa. Kuntahan ei saa tehdä arvonkorotuksia, mutta tässä omistus arvotetaan markkinalähtöisesti uudelleen. Tämä näyttää kunnan todellisen omistuksen arvon ja vaikuttaa sitä kautta omavaraisuusasteeseen, kuten sen pitääkin vaikuttaa.

Talouden haasteet jatkuvat

Kauppisen mukaan tiukka taloustilanne kuitenkin jatkuu.

- Näyttää, että meillä on käyttötalouden puolella iso haaste ja se tulee vain kasvamaan tulevana vuotena.

Kauppisen mukaan suurin epävarmuus liittyy hallituksen linjauksiin kuntatalouden kustannuksista.

- Kun tätä valtio-kunta -suhdetta katsotaan esimerkiksi ensi vuoden valtionosuuksien kautta, niin meillä on todella huolestuttavia tietoja siitä, miten ne leikkaukset lähtevät puremaan.

Kuntatalouden ahtaus on koko kuntakentällä tulevien vuosien haaste.

- Talouden ahtaus kuntapuolella tulee säilymään ja kiristymään. Sen takia pitäisi pystyä kaikki mahdolliset puskurit rakentamaan ja hyödyntämään. Taloutta on katsottava suoraan sen todellisen tilanteen mukaan, että millä tavalla se ensi vuosi rahoitetaan.

Käytännössä se tarkoittaa tiukan kulukuurin jatkumista.

- Onneksi olemme nyt saaneet esimerkiksi sote-puolella läpi ajatusta, että se tehdään, mihin on varaa. Siinä on edistytty.

Kauppisen mukaan Sotkamon asema elinvoimaisena kuntana on erilainen kuin valtionosuuksien varassa elävien.

- Meidän tuloista 30 prosenttia on valtionosuuksia ja loput kerätään itse. Jos Suomeen tulisi lama, se iskisi aivan eri lailla meihin.

Lue seuraavaksi