1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Häkissä kyyhöttävä Gaddafi kuvaa osuvasti kumouksen jälkeistä Libyaa

Muammar Gaddafin poika esiintyi torstaina heimo-oikeudenkäynnissä metallihäkissä ja sinisessä haalarissa. Oikeutta ei käydä hallituksen katseen alla Tripolissa, koska poika on heimolle kallista kauppatavaraa. Tilanne osoittaa kaunistelematta, miten heikko Libyan valtio on 2 vuotta diktaattorin surman jälkeen.

Ulkomaat
Muammar Gaddafin poika Saif Al-Islam Gaddafi oikeudessa.
Muammar Gaddafin poika, Saif Al-Islam Gaddafi, oikeudessa Zantanissa 19. syyskuuta.Reuters-TV

Kaksi vuotta on kulunut Muammar Gaddafin kuolemasta, mutta vakaus on edelleen Libyassa hukassa. Ehkä parhaiten tilannetta kuvasi Gaddafin pojan, vangitun Saif Al-Islam Gaddafin oikeusistunto torstaina.

Al-Islam on ollut pidätettynä Zintanin kaupungissa marraskuusta 2011 lähtien, kun hänet saatiin kiinni pakomatkalla Saharan aavikkoalueella. Zintanissa hän ei suinkaan ole hallituksen käsissä. Vangitsijat ovat aseistautuneita heimolaisia, jotka pitävät miehelle omaa oikeudenkäyntiään. Häntä ei ole luovutettu Libyan oikeille viranomaisille, koska Al-Islam on siihen liian arvokas.

Isänsä valtakaudella manttelinperijäksi ounasteltu Al-Islam kyyhötti torstaina metallihäkissä sinisessä vangin univormussa laihana ja parrakkaana, sivuillaan naamioituneet vartijat. Asetelmasta huolimatta mies vaikutti rennolta ja hyväntuuliselta. Jotkut libyalaiset sanovat, että Zintanin taistelijat ennemminkin suojelevat häntä kuin ajavat tuomiolle.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tutkija Magda Mughrabi tapasi Al-Islamin viime viikolla.

– Heikko hallitus on tässä laajempi ongelma. Erilaiset aseryhmät käyttävät turvallisuustyhjiötä hyväksi omaa valtaansa puolustaakseen ja virkavaltaa haastaakseen, Mughrabi sanoo.

Valtio vaati Al-Islamia tuomiolle Tripoliin torstaiksi, mutta mies pysyi Zintanin heimon huomassa kaukaisella aavikkoasemalla.

Gaddafin poikaa vaaditaan oikeuteen kansainvälisestikin. YK:n alainen rikostuomioistuin ICC syyttää häntä muun muassa murhista kansannousun alussa, ja enimmäistuomio syytteistä tarkoittaisi elinikäistä vankeutta.

Libyan hirmuhallitsija Muammar Gaddafi surmattin elokuussa 2011 sekasortoisessa joukkomukiloinnissa. Tämän jälkeen ei liene yllättävää, että vallankumousta seuranneet hallitukset eivät ole saaneet lakia ja järjestystä kahdessa vuodessa aikaiseksi.

Turvallisuustilanne on heikentynyt jyrkästi viime kuukausina, sanoo kommentaattori Mohamed Eljahr Ruotsin radion haastattelussa perjantaina. Yksi syy on poliittinen koplaus asiestautuneiden ryhmien kanssa. Militantit ovat lojaaleja omille poliitikoilleen, ja poliitikot käyttävät militantteja oman asiansa edistämiseen. Tämän seurauksena on nähty ministeriöiden valtauksia ja poliisipäälliköiden tappamisia.

– Vasta kun saamme poliitikkoja, jotka luopuvat tällaisesta yhteistyöstä ja huolehtivat koko Libyan parhaasta, voimme menestyä, Eljahr sanoo.

Esimerkiksi hiljattain yksi klaaneista sulki pääkaupungin vesijohdot päiviksi, koska siihen kuuluva jäsen oli siepattu siellä.

Lisäksi ääri-islamistien väkivallanteot ovat säikäyttäneet diplomaatit ja kansainväliset sijoittajat tiehensä. Myös toimittajien ja ihmisoikeusaktivistien pidätykset ovat yleistyneet.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi