Tanssilava ei ole kilpaparketti

Kaikille tasapuolinen lavatanssilattia on kuin tikkataulu. Keskellä kehää olevat kympit pysyvät paikoillaan ja ulkokehän ykköset liikkuvat vauhdikkaasti. Taitotasoltaan väärällä kehällä tanssivat saavat häirikköparin maineen, jonka vuoksi kaikkien tanssitunnelma kärsii ja askeleet sekoavat. Tanssikoululla on isoin vastuu opettaa oikea tanssilavaetiketti.

ilmiöt
Tanssit Kuikan lavalla
Elina Kinos / Yle

Kajaanin Casamban lavatanssiohjaaja Martti Komulainen sanoo, että lavatanssit kilpailumuotona ovat hyvinkin suosittuja. Kilpaurheilutaidot pitäisi kuitenkin jättää ammattilaisille.

- Paritanssi on muuttunut Suomessa muutaman vuosikymmenen aikana. Nyt lavoilla ovat ne perinteisten tanssien harrastajat ja nuoret, jotka eivät niin hallitse lavatansseja.

On miehen tehtävä vievänä osa puolena valita oikea kehä taitotasoonsa nähden, eikä törmäillä muihin. Ja myös niin, etteivät takaa tulevat aja päälle.

Martti Komulainen

Kainuussa on lehtien yleisöpalstoilla käyty tänä syksynä vilkasta ajatustenvaihtoa lavatansseista. Kirjoittajien mielipiteet ja kynät ovat olleet ajoittain hyvinkin teräviä.

- Siinä taustalla voi olla takana tietämättömyys tanssietiketistä. Sitä jos tulkitaan oikein, niin sinne kyllä mahtuvat kaiken ikäiset ja taitoiset saman kappaleen aikana tanssimaan.

Tanssietiketissä tanssilavan, eli lattian keskipisteessä, sisäkehällä ei paljon liikuta.

- Tarkoitan perinteisiä lajeja, kuten tangoa, humppaa ja valssit. Vauhti on silloin hidas. Keskikehällä menevät perustanssia harrastavat ja ulkokehällä menevät vauhdikkaasti enemmän tanssia harrastaneet, jotka liikkuvat pitkällä askelleella, kuvailee Martti Komulainen.

Tanssivia pareja
YLE / Markku Seppälä

Taitotasoltaan väärällä kehällä tanssivat aiheuttavat helposti solmun muiden tanssijoiden kuvioissa.

- Isollekaan tanssilavalle ei sovi montaa häirikköparia. Tulee kontaktia ja nurjaa oloa.

Lavatanssiohjaaja Martti Komulainen kuvaa kaikille tasapuolista tanssilattiaa tikkatauluksi, jossa keskellä oleva kymppi on paikallaan ja ulompireunaiset ykköset liikkuvat.

- Niitä kehiä voi olla minun mielestäni enemmänkin. On miehen tehtävä vievänä osa puolena valita oikea kehä taitotasoonsa nähden, eikä törmäillä muihin. Ja myös niin, etteivät takaa tulevat aja päälle.

Nykyiskelmää ei mennä samalla tavalla kuin ennen

Lavatanssien nuorentunut kävijäkunta antaa perinteisille taidoille ja tyyleille uudet askelmerkit. Heidän kohdalla aika on ajanut ohi poskitangojen.

Nyt lavoilla ovat ne perinteisten tanssien harrastajat ja nuoret, jotka eivät niin hallitse lavatansseja.

Martti Komulainen

- Simo Silmu yhtyeineen veti lavoille sen porukan, joka ei ollut aikasemmin lavatansseissa käynyt. He tulivat katsomaan ensisijaisesti yhtyettä ja samalla he näkivät, että siellähän myös tanssitaan. Näillä kokemuksilla varustettuina he lähtivät tanssikursseille, Komulainen kertoo.

- Siitä lähti liikkeelle sellainen muutos, että tänä päivänä tanssi on jotain muuta kuin tangoa, humppaa ja foxia. Mukaan on tullut lattarirytmejä.

Martti Komulaisen mukaan myös musiikki lavoilla on mennyt sellaiseksi, ettei se mukaudu perinteisin tanssilajeihin.

- Kuten tämän ajan iskelmä, ei sitä mennä samalla kaavalla kuin ennen. Meillä pitää tanssikursseilla opettaa ihminen ensin kuuntelemaan ja tulkitsemaan musiikkia. Nyt lavoilla mennään solisti, ei rytmi edellä. Yhtyeillä pitäisi ottaa paremmin selville, minkälainen on minkäkin lavan ikäjakauma. Vanhemmat kävijät vaativat valssia, humppaa ja jenkkaa.

Tanssijoita tanssilavalla.
Yle

- Tänä päivänä meidänkin kursseilla opetellaan valssia tangona, foxia fuskuna ja humpaa mennään monella tyylillä.

Tanssikoulut ovat Martti Komulaisen mukaan suurimmassa vastuussa tanssietiketin ja muiden huomioon ottamisen suhteen.

- Mutta, ei pari ajattele sitä, että tämä on jonkun mielestä prassailua, koska ensisijaisesti he tanssivat vain ja ainoastaan toisilleen. Silloin se tanssin syvin taso on saavutettu, sanoo Komulainen ja myöntää itsekin tehneensä kerran harkitsemattoman liikkeen tanssilattialla käyttäessään kilpatanssikuvioita. Siitä hän sai heti palautetta.

- Totta kai sitä halutaan tanssia tunteella, käyttäen omaa tilaa, mutta se pitää osata tehdä tekemättä ylilyöntejä.