Viro ei osta miinalaiva Pohjanmaata

Viron puolustusministerin mukaan miinalaiva Pohjanmaan hankintaa harkittiin Virossa aiemmin, mutta sitä ei lopulta pidetty tarkoituksenmukaisena.

Kotimaa

Viro ei aio ostaa Suomen merivoimien entistä miinalaiva Pohjanmaata. Asian vahvisti Viron puolustusministeri Urmas Reinsalu virolaiselle Postimees-lehdelle.

Turun Sanomat kertoi aamulla, että Viro olisi kiinnostunut 34 vuotta vanhasta miinalaiva Pohjanmaasta. Alus on poistettu käytöstä ja odottaa päätöstä kohtalostaan merivoimien tukikohdassa Upinniemessä Kirkkonummella.

Puolustusministeri Reinsalun mukaan Pohjanmaan hankintaa harkittiin Virossa aiemmin, kun puolustusvoimien kehittämisohjelmaa valmisteltiin. Tuolloin asiasta puhuttiin myös suomalaisten kanssa. Aluksen ostoa ei lopulta pidetty tarkoituksenmukaisena.

Viron hallitus hyväksyi puolustuvoimien kehittämisohjelman vuosille 2013–2022 tämän vuoden alussa, eikä Pohjanmaan ostoa siihen sisälly. Viron laivastolle ei hankita myöskään muualta miinalaivaa.

Suomen merivoimat ei ole päättänyt, mitä entiselle lippulaivalle tehdään. Vaihtoehtoina ovat muun muassa romuttaminen tai muuttaminen museoksi.