Hyppää sisältöön

Gartnerin johtaja: Microsoft pitää kiinni nokialaisista Suomessa

Nokian osaaminen materiaali- ja toimitusketjujen hallinnassa on Gartnerin Peter Sondergaardin mukaan maailman huippua.

Nokian väliaikainen toimitusjohtaja Timo Ihamuotila, Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa sekä entinen toimitusjohtaja Stephen Elop tiedotustilaisuudessa Espoon Dipolissa 3. syyskuuta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Yhdysvaltalaisen markkinatutkimusyhtiön Gartnerin johtaja Peter Sondergaard uskoo, että Microsoft pitää kiinni Nokialta yhtiön palvelukseen siirtyvästä henkilöstöstä. 

– Emme välttämättä näe työntekijöiden Suomessa pysymisen suhteen suuria riskejä lyhyellä aikavälillä, Sondergaard sanoo.

Hän perustelee näkemystä sillä, että Microsoftilla ei ole valmistukseen tai materiaalien hankintaketjuihin liittyvää osaamista.

Aiemmin paljon kehuttu Nokian tapa toimia perustui paljolti tehokkaaseen ketjujen hallintaan, aina osien hankinnasta valmiiden tuotteiden jakeluun saakka.

– Maailmanlaajuisesti Nokia on ollut johtavia toimijoita, mitä tulee optimaalisesti toimivaan materiaali- ja toimitusketjuun. Sitä ei ole helppoa saavuttaa, Sondergaard korostaa.

Suomessa vieraillut Sondergaard myös muistuttaa, että älypuhelinmarkkinoilla on nähty pieneneviä kasvulukuja. Samalla peruspuhelinten kaupan painopiste on siirtynyt kehittyviin maihin.  

– Läntisessä maailmassa matkapuhelinkauppa on korvausmarkkina, ja kuluttajat vaihtavat laitteita aiempaa hitaammassa tahdissa, Sondergaard sanoo.

Nokian puhelinliiketoiminnan hankkiminen on hänen mukaansa Microsoftille monella tavalla merkittävä asia.

Ensinnäkin yhtiön on varmistuttava, että sen ohjelmistoille sopivia laitteita on tarjolla.

- Microsoft tarvitsee merkittävän alustan tarjoajan Windowsin mobiilille käyttöjärjestelmälle, Sondergaad korostaa.

Windowsin osuus älypuhelinten käyttöjärjestelmistä on maailmanlaajuisesti runsaat kolmisen prosenttia. Hallitsevia järjestelmiä ovat Applen iOS ja Googlen Android.