Kauhajoen koulusurmista viisi vuotta - henkinen toipuminen sujunut hyvin

Kauhajoen traagisista koulusurmista tulee tänään kuluneeksi viisi vuotta. Psykologi Tuija Turunen sanoo, että tutkimusten mukaan opiskelijat ovat selviytyneet tapahtumista hyvin. Apua kannattaa kuitenkin hakea vielä vuosienkin päästä, sillä traumojen hoito ei ole koskaan myöhäistä.

Kotimaa
Kauhajoen koulusurmat tapahtuivat  23.09.2008
Pasi Takkunen/Yle

Kauhajoen traagisista koulusurmista tulee tänään kuluneeksi viisi vuotta.

Tutkimuksen mukaan suurin osa silloisista ammattikorkeakoulun opiskelijoista on toipunut tapahtumista hyvin. Tärkein tuki on saatu läheisiltä, mutta myös ammattiapua on tarjottu tehostetusti.

– Tutkimuksenkin mukaan suurin osa opiskelijoista on selviytynyt niin että mitään psyykkistä häiriötä ei ole tullut ja elämänlaatu on hyvä. Eli toipuminen on todennäköistä pitkän ajan kuluessa.

– Suurin osa selviytyy läheisten tuen turvin. Mutta kyllähän elämän muuttuu ja jäljen se jättää. Se kulkee osana elämänhistoriaa, Turunen sanoo.

Hän korostaa, että vaikka suomalaisten tapana on siirtää avun hakemista "heikoimmille", apua voi hakea vielä useankin vuoden päästä. Trauman hoidossa apu ei ole koskaan myöhäistä.

Kauhajoella kuoli tekijä mukaanlukien yksitoista ihmistä, kun ammuskelija hyökkäsi palvelualojen oppilaitokseen kesken tenttitilaisuuden 23. syyskuuta 2008.

Hiljainen hetki Oslossa

Kauhajoen uhreja muistetaan tänään hiljaisella hetkellä Norjan Oslossa, jossa on koolla trauma- ja kriisipsykologeja keskustelemassa viimeaikaisista joukkosurmista.

Seminaarissa luennoiva psykologi Turunen kokee, että hiljainen hetki on sopiva tapa aloittaa puhe.

– Olen huomannut, että kun sinne menoa valmistelee, muistot ovat tulleet hyvin vahvasti mieleen. Pidän oman esitykseni hyvin niihin aikoihin, kun nämä tapahtumat Kauhajoella käynnistyivät. Kyllä puheenvuoron aluksi varmaan hiljainen hetki vietetään.

Sen sijaan Seinäjoen ammattikorkeakoulussa paneudutaan arkiseen aherrukseen. Rehtori Tapio Varmola kokee, että niin on hyvä.

Poikkeus on tehty vain ensimmäisenä vuosipäivänä.

– Silloin päälinja oli se, että pyritään siirtymään nopeasti normaaliin elämään. Ja sitähän tämänkin päivän tilanne kuvaa. Se on minusta tällaisen ison katastrofin jälkeistä normaalia elämää. Pyritään hoitamaan jälkihoito hyvin, mutta ei sitten enää muistella mitenkään erityiseti niitä tapahtumia.

Lisää välimatkaa Kauhajoen tapahtumiin antaa sekin, että restonomilinja on siirtynyt Kauhajoelta Seinäjoelle.