Haisunäätä helpottaa kaupunkilaisen eläintenhoitokaipuuta

Kaupunkilaisellekin saattaa tulla mieleen, että olisi mukava hoitaa eläimiä. Moni on kuitenkin pahasti vieraantunut eläimistä. Vieraantumisesta voi yrittää eroon esimerkiksi kaupunkilaisille suunnatulla eläintenhoitokurssilla.

ilmiöt
Haisunäätä aitauksessaa
Antti Palomaa / Yle

– Lampaille ja vuohille annetaan aamukaurat. Sitten niiden juomavedet vaihdetaan ja makuutiloihin levitetään puhtaat pahnat, kertoo Oriveden Eräjärven Ponimaan emäntä Terhi Palomaa.

Muun muassa tällaisia töitä voivat Ponimaan eläintenhoitokurssin osallistujat päästä tekemään tänä viikonloppuna. Kurssi on Ponimaan kaikkien aikojen ensimmäinen kaupunkilaisille suunnattu viikonloppukurssi.

Osallistujia on muun muassa pääkaupunkiseudulta ja Tampereen seudulta.

Kurssille ei osallistu pelkästään lapsia, vaan myös monet aikuiset haluavat päästä oppimaan eläintenhoitoa.

– Kaikki ovat kaupunkilaisia. Joillakin näistä aikuisista on ollut marsu lapsena, mutta ei sen enempää, Jari Palomaa sanoo.

Haisunäätä on vieraskorea

Lampaiden ja vuohien lisäksi Ponimaassa on paljon muitakin eläinlajeja: hevosia, poneja, aaseja ja erilaisia lintuja, kuten riikinkukkoja ja kyyhkyjä.

Yhdessä häkissä voi tutustua jopa skunkkiin eli haisunäätään nimeltä Puuppa.

Niin koirilla, kissoilla kuin hevosillakin on kaiken maailman bling blingiä.

Terhi Palomaa

– Puuppa on melkoinen erakko ja liikkeissään kömpelö. Hän tunnistaa toki meidät hoitajat, mutta on vieraille hieman vieraskorea, Terhi Palomaa kertoo.

Palomaan mukaan haisunäätä on itsetietoinen eläin, koska luonnossa eläessään sillä ei oikeastaan ole vihollisia.

– Se töräyttää hajun ilmoille ja sen jälkeen kyllä karkottaa isommatkin pedot, Palomaa sanoo.

Ponimaassa haisunäädän hajusta ei kuitenkaan ole vaaraa, koska Puupalta on jo poikasena poistettu hajurauhaset.

Väärä käsitys eläintenhoidosta

Palomaiden mielestä eläintenhoitokurssille on kysyntää, koska monet ovat vieraantuneet eläimistä. Tämän vuoksi heillä on myös väärä käsitys eläintenhoidosta.

Terhi Palomaan mielestä nykyään eläintenpito on usein varusteurheilua.

– Niin koirilla, kissoilla kuin hevosillakin on kaiken maailman bling blingiä, esimerkiksi vaatteita ja koruja. Tämä antaa väärän kuvan, koska periaatteessa eläintenhoito on maanläheistä ja maalaisjärki pitää olla koko ajan mukana, Palomaa sanoo.

Ponimaassa on jo aiemmin käynyt opissa paljon eläintenhoitajaksi haluavia tyttöjä. Terhi Palomaan mukaan heidän on hyvä käydä tutustumassa eläintenhoidon todellisuuteen. Silloin he näkevät, että eläintenhoito ei ole pelkkää eläinten paijaamista ja hoitamista.

– Sen jälkeen he voivat paremmin päättää, tuleeko heistä eläintenhoitajia vai ei, Palomaa sanoo.