1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Silta teki Sofia Helinistä kansainvälisen tähden

Ruotsalais-tanskalaisen rikossarjan Sillan toinen tuotantokausi esitetään yhtä aikaa Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa. Sarja on myyty lukuisiin maihin ja siitä on tehty versio muun muassa Yhdysvalloissa. Näyttelijä Sofia Helinille Silta on merkinnyt kansainvälistä läpimurtoa.

kulttuuri
Saga (Sofia Helin) Silta-sarjassa.
Saga (Sofia Helin) Silta-sarjassa.

Juutinrauman sillalta alkaa jälleen uusi arvoitus. Menestyssarja Sillan sunnuntaina alkava toinen kausi ratkoo edeltäjänsä tapaan rikoksia Tanskassa ja Ruotsissa.

TV-sarja on ollut elokuvista tunnetulle näyttelijä Sofia Helinille kansainvälinen läpimurto.

- Se on tietenkin upeaa ja olen yhä ihan shokissa, että sarja on myyty 131 maahan, sanoo Sofia Helin.

Sarjaa kuvattiin kahdeksan kuukautta. Suomessa ensimmäinen tuotantokausi sai parhaimmillaan yli 400 000 katsojaa TV1:ssä. Vertailun vuoksi: kotimaassaan huippusuosittu tanskalaisdraama Vallan linnake ylsi Yle Fem -kanavalla noin 100 000 katsojaan.

Rikosta ja draamaa skandinavisella menestysreseptillä

Rikossarjan pääkäsikirjoittaja on myös näyttelijänä ja dekkaristina tunnettu Hans Rosenfeldt. Hän kiittelee sarjan menestyksestä sen kuvausta, tyyliä, näyttelijäntyötä ja tarinaa, mutta suuri selittäjä on myös ajoitus.

- Meillä oli tuuria ja hyvä ajoitus. Kaikki odottivat, mitä Skandinaviasta tulee seuraavaksi Stieg Larssonin, Vallan linnakkeen ja Rikoksen jälkeen. Ja se jokin sattui olemaan me, kertoo Rosenfeldt.

Silta-sarjan Martin (Kim Bodnia) ja Saga (Sofia Helin).
Silta-sarjan Martin (Kim Bodnia) ja Saga (Sofia Helin).Carolina Romare

Sillan menestys on perustunut vetävään rikostarinaan ja kahteen päähenkilöön: leppoisaan, mutta särmikkääseen tanskalaispoliisi Martin Rohdeen sekä tiukkaan, sosiaalisesti rajoittuneeseen ruotsalaispoliisiin Saga Noreniin.

Toisella kaudella päähenkilöiden roolihahmojen merkitystä korostetaan.

- Luulen, että nyt odotukset eivät kohdistu siihen, miten he selvittävät rikoksen vaan mitä itse Martinin ja Sagan roolihahmoille tapahtuu, selittää Rosenfeldt.

Käsikirjoittajan vapaudet tekivät tanskasta helpon kielen

Sillan kakkoskausi näytetään samaan aikaan Tanskassa, Ruotsissa ja Suomessa. Etelä-Ruotsista ja Tanskasta on sarjassa tullut oma pohjoismainen maailmansa, jossa tanskaa ja ruotsia puhutaan sujuvasti sekaisin.

- Rakensimme oman pikkumaailman, jossa ei ole väliä, missä kaupungissa olemme tai mitä kieltä puhutaan. Mutta joo, eihän todellisuudessa tanskaa ymmärrä noin vain. Toivoisin kyllä, että ymmärtäisin tanskaa aivan kuin sarjassani! naureskelee Rosenfeldt.

"Saga ja minä muistutamme nykyään toisiamme"

Sofia Helin.
Sofia Helin.Yle

Saga Norenin hahmoa ja Sofia Helinin näyttelijäntyötä on kiitelty myös todenmukaisesta autismin tai Aspergerin syndrooman kuvaamisesta.

- Emme ole koskaan diagnosoineet Sagan hahmoa, sarjassa ei puhuta siitä, miksi hän on sosiaalisesti rajoittunut, se ei ole aiheemme. Mutta jonkin asteen autismi hänellä on, kertoo käsikirjoittaja Rosenfeldt.

Sofia Helin kertoo, että alkuun Sagan rooliin oli vaikea suhtautua.

- Alussa, ensimmäisen kauden aikana meissä ei ollut yhtään mitään yhteistä. Mutta nyt kun olen elänyt hänen kanssaan niin pitkään, sanoisin, että muistutamme enemmän toisiamme. Hän on tehnyt minuun suuren vaikutuksen, ja olen ylpeä hänestä.

Sillan toinen kausi alkaa sunnuntaina 22.9. klo 22.00 Yle TV1:ssä. Jakson jälkeen nähdään suora Television tiiliskivet LIVE: Silta -lähetys, jossa toimittaja JP Pulkkinen keskustelee nähdystä episodista dekkarikirjailija ja uutisankkuri Matti Röngän sekä ohjaaja JP Siilin kanssa.

Lue seuraavaksi