Haglund lupaa eduskunnalle lisää tietoa puolustuksen haasteista

Carl Haglundin mukaan puolustuksen kehittämisestä kerrotaan enemmän ensi kuussa. Puolustusinformointiin liittyvään uuteen seurantaryhmään nimetään edustajat vielä tällä viikolla.

politiikka
Carl Haglund.
Carl Haglund.Mikko Stig / Lehtikuva

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) lupaa eduskunnalle kattavaa tietoa puolustuksen lähivuosien haasteista ja niihin vastaamisesta. Lisää tietoa on tulossa jo lokakuun aikana.

Maanpuolustuskurssin avajaisissa puhunut Haglund kertoi tavoitteena olevan, että poliittiset päättäjät voivat yhdessä tehdä puolustuksen kehittämistä koskevia päätöksiä seuraavalla hallituskaudella ja sen jälkeenkin.

- Haluan korostaa, että kyse ei siis ole yhteisen kannan muodostamisesta vaan informoimisesta. Pyrimme muodostamaan yhteistä strategisen tason tilannekuvaa. Edessämme olevien lähivuosien rahoitushaasteiden ratkaisemisesta odotetaan poliittista keskustelua, Haglund sanoi.

Haglund viittasi eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan mietintöön, jossa hallitukselta vaadittiin toimia, jotta seuraavan vaalikauden alussa eduskunnalla on käytössään selvitys puolustuksen pitkän aikavälin haasteista ja niihin vastaamisesta.

Haglundin mukaan myös seuraavalla hallituksella on oltava selkeä näkemys eri ratkaisuvaihtoehdoista ja niiden vaikutuksista puolustuskykyymme.

- Tulemme antamaan eduskunnalle aktiivisesti ja kattavasti tietoa puolustuksen haasteista ja niihin vastaamisesta. Ottaen huomioon sekä olemassa olevien asejärjestelmien vanhenemisaikataulut että uushankintojen pitkän elinjakson on aikaväliarviossa osattava katsoa sekä lähelle että kauas, Haglund kertoi.

Haglundin mukaan puolustusministeriö on tehnyt yhdessä puolustusvoimien johdon kanssa suunnitelman eduskunnan informoinnista.

- Tarkoitus on, että informointi on parlamentaarisesti kattavaa ja kaikki puolueet saavat saman informaation, Haglund totesi

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat päättivät puolustusinformointiin liittyvän seurantaryhmän perustamisesta viime perjantaina. Eduskuntaryhmät nimittävät edustajansa seurantaryhmään tämän viikon aikana.