Kiista nuorisotalon kunnostuksesta - "Ylämaalaiset on petetty"

Lappeenranta ei aio kunnostaa kylän vanhaa urheilu- ja nuorisoseurataloa, vaikka ylämaalaisten mielestä kaupunki on sitoutunut kunnostukseen. Ylämaalaisten mielestä Lappeenranta rikkoo kuntaliitossopimusta.

Ylämaa
Ylämaan nuoriso- ja liikuntatalo.
Tommi Parkkinen/Yle

- Kyllä lievimmässäkin tapauksessa tuntuu, että ylämaalaiset on tulleet petetyksi. Että millään sopimuksilla ei ole mitään merkitystä. Siihen me ainakin luotettiin, että tämä korjattaisiin. Nyt näyttäisi siltä että määrärahoja ei siihenkään löydy, sanoo Lappeenrannan kaupunginvaltuutettu Jukka Lohko (kesk.).

Lappeenrannan tekninen lautakunta on päättänyt esittää rakennuksen luovuttamista Ylämaan kotiseutuyhdistykselle tai vastaavalle toimijalle.

Talovanhuksen korjaus oli Lappeenrannan investointilistalla vielä vuoden 2011 talousarviossa, mutta pudotettiin sieltä sittemmin pois. Kunnostuksen hinnaksi on arvioitu 700 000 euroa. Lohkolle riittäisi tosin pienempikin puunaus.

- Ei tätä ihan ykköskuntoon tartte laittaa. Suurpuute on keittiötilat. Ruokavesi ei ole ihan juomakelpoista. Räystäät putosi toissatalvena, Lohko luettelee.

"Vanha sopimus velvoittaa"

Kuntalitossopimuksen mukaan Ylämaan kunnan velvoitteet siirtyivät kuntaliitoksen myötä Lappeenrannan velvoitteiksi. Nuorisoseuratalon kunnostaminen on taas ollut Ylämaan kunnan velvoite jo vuodesta 1969, kun paikalliset yhdistykset lahjoittivat talon kunnalle.

Tähän yli 40 vuotta vanhaan lahjakirjaan ylämaalaisten väite pohjaa nytkin. Ja siihen, että asiasta on hyvässä uskossa sovittu.

Lappeenrannan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää ei ole vanhaa lahjakirjaa nähnyt.

- En ole sellaista sopimusta nähnyt enkä ole siitä kuullutkaan. Tietty pitää olla tietty kunnioitus sitä kohtaan mitä on sovittu aikoinaan. Mutta näinä tiukkoina aikoina oleellisempaa on, että rakennusten kulut ja käyttöasteet on suurin piirtein tasapainossa, hän sanoo.

Järvenpää ei halua arvioida vanhan sopimuksen laillista sitovuutta, ennen kuin on sen nähnyt.

Vanha talo on kylähengen keskuksia

1920-luvulla rakennettu Ylämaan urheilu- ja nuorisoseuratalo on siirtynyt omistajalta toiselle. Ensin Suojeluskunnalta paikallisille yhdistyksille, vuonna 1969 Ylämaan kunnalle ja lopulta 2009 Lappeenrannalle kuntaliitoksen myötä. Monella ylämaalaisella on lämpimiä muistoja talossa järjestetyistä tapahtumista. Niin myös Jukka Lohkolla.

- Isäukko oli yksi kolmesta ylämaalaisesta suojeluskuntalaisesta, jotka aikoinaan päätti lahjoittaa tämän ylämaalaisille. Itse maksoin esiintymispalkkoja 70-luvulla Hurriganesille ja Tasavallan Presidentille, hän muistelee.