Koskinen: Suurpetokorvauksiin liian vähän rahaa

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok.) myöntää, että hallitus ei ole varannut tarpeeksi rahaa suurpetojen aiheuttamien korvausten maksuun ensi vuonna.

politiikka
Kuvassa ilves aukoo kitaansa
Heidi Hannukainen / Yle

Valtion budjettiin esitetty 4,3 miljoonaa euroa ei riitä korvauksiin eikä petovahinkojen ehkäisemiseen. Petojen viime vuonna aiheuttamia ennätyssuuria vahinkoja korvataan yli seitsemällä miljoonalla eurolla.

Kansanedustajat olivat huolissaan määrärahan vähyydestä perjantain budjettikeskustelussa.

Ministeri Koskinen sanoi suoraan, että määräraha on alimitoitettu.

- Alibudjetointia se on, ellei mitään olennaista muutosta tapahdu eli satu sellainen tilanne, että todellakin vahingot vähenisivät kovasti.

Maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Jari Leppä (kesk.) sanoi, ettei asia voi olla niin, että tietoisesti varataan liian vähän rahaa. Leppä vaati muutosta menettelyihin.

Heikki Autton (kok.) mukaan määrärahojen varaaminen alakanttiin on huono käytäntö ja uhkaa porotalouden jatkuvuutta. Poromiehet eivät voi olla varmoja maksetaanko korvauksia, koska nykyisen lain mukaan näin ei ole välttämätöntä tehdä, vaan valtioneuvosto voi käyttää siinä harkintaa, korosti Autto. Häneltä kuitenkin heltisi pieni kiitos Koskiselle siitä, että ministeri on tähän asti saanut lisäbudjeteilla varmistettua poromiehille täysimääräiset korvaukset.