Uuden iPhonen sormenjälkitunnistus herättää huolta yksityisyydensuojasta - hakkerit miettivät jo murtautumiskeinoja

Vaikutusvaltainen amerikkalaissenaattori tiedustelee Applelta, miten se pystyy pitämään sormenjälkitiedot salassa. Apple ei ole vielä vastannut.

Ulkomaat

Yhdysvaltalainen senaattori vaatii suuryritys Applelta lisätietoja sormenjälkitunnistuksella toimivien iPhone 5S -älypuhelimien yksityisyydensuojasta.

Perjantaina myyntiin tulleessa uudessa iPhonessa on sormenjäljen tunnistava sensori, jolla käyttäjä voi avata puhelimen sen sijaan, että näppäilisi puhelimeen salasanansa.

Senaattori Al Frankenin mukaan sormenjäljen hakkeroinnilla voi olla katastrofaaliset seuraukset. Toisin kuin hakkeroitua salasanaa, sormenjälkeä ei voi vaihtaa. Ja koska ihminen jättää sormenjälkiä joka paikkaan, se on myös kaikkea muuta kuin salainen.

- Jos hakkerit saavat peukalonjälkesi, he voivat käyttää sitä ja esiintyä sinuna loppuelämäsi ajan, Franken sanoi kirjeessään Applelle.

Franken johtaa vaikutusvaltaista Yhdysvaltain senaatin alakomiteaa, joka vastaa yksityisyys-, teknologia- ja lakiasioista.

"Voidaanko tietoja varastaa"

Franken haluaa Applelta vastaukset muun muassa siihen, siirtääkö iPhone 5S mitään sormenjälkeen liittyvää informaatiota Applelle tai kolmansille osapuolille sekä miten asiakkaan sormenjälkitiedot suojataan ja pidetään yksityisenä.

Lisäksi hän tiedustelee, voidaanko tietoja varastaa puhelimesta ja muuttaa sellaiseen digitaaliseen tai visuaaliseen muotoon, jota hakkerit tai huijarit voisivat käyttää hyväkseen.

Toistaiseksi Apple ei ole vastannut senaattorin kysymyksiin.

Aiemmin Apple on kertonut, ettei olemassaolevaa sormenjälkeä voi muokata muotoon, jonka puhelin tunnistaisi. Sormenjälkitiedot myös tallennetaan puhelimessa paikkaan, johon muilla applikaatioilla ei ole pääsyä.

Asiantuntija: Mahdollinen turvallisuusuhka

Tietoturvayritys Neohapsisin turvallisuuskonsultin Joe Schumacherin mukaan Applen sormenjälkitunnistusteknologia vaikuttaa tarkemmalta kuin aiemmat vastaavat teknologiat, mutta se voi silti aiheuttaa turvallisuusuhan.

Syynä on se, ettei tiedossa ole yksityiskohtia siitä, miten Apple käsittelee ja varastoi sekä mahdollisesti jakaa käyttäjän sormenjälkidataa.

Sormenjäljistään huolissaan oleva käyttäjä voi kuitenkin asettaa ominaisuuden pois päältä ja käyttää salasanaa.

Hakkereille luvassa palkkio sormenjälkien varastamisesta

Hakkerit yrittävät jo murtaa Applen teknologiaa. Verkko-osoitteessa istouchidhackedyet.com on lista henkilöistä, jotka tarjoavat jopa tuhansien dollarien palkkioita "ensimmäiselle ihmiselle, joka pystyy luotettavasti ja toistuvasti murtautumaan iPhone 5S:iin ja varastamaan sormenjälkitiedot".

Suurin osa tarjotuista palkkioista on kuitenkin maltillisempia. Verkkosivustosta kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Lähteet: AP