1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Katainen: Hallitusten yhteistyö vaikeutuu

Äänestäjien arvot eriytyvät yhä kauemmas toisistaan, mikä heijastuu puolueisiin. Tämä johtaa siihen, että toimintakykyisiä hallituksia on tulevaisuudessa vaikeampi muodostaa.

Jyrki Katainen TV1:n Ykkösaamussa lauantaina.

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) arvioi hallitusyhteistyön vaikeutuvan tulevaisuudessa entisestään. Toimintakykyisiä hallituksia on entistä vaikeampi muodostaa, koska äänestäjien ja eri puolueiden arvot näyttävät eriytyvän yhä kauemmas toisistaan.

Katainen kertoi TV1:n Ykkösaamussa olevansa huolissaan kehityksestä, jossa pahimillaan johtaa itsekkyyden kasvuun ja yhteisvastuun vähenemiseen. Kataisen mukaan taustalla on äänestäjien arvoissa tapahtunut muutos, joka heijastuu myös puolueisiin.

– Yksi muutosvoima on yksilökeskeisyyden lisääntyminen ja auktoriteettien murtuminen. Se näkyy kirkon piirissä, se näkyy poliittisten puolueiden ja kannattajien erkaantumisena, se näkyy työmarkkinakentässä, mediassa ja viranomaisten kyseenalaistamisessa.

Kokoomuksen teettämän tutkimuksen mukaan äänestäjien arvot eriytyvät, mistä seuraa puolueiden ja niiden kantojen erkaantumista.

– On ollut tapana ajatella että meillä on kolme suurinta puoluetta, niin sanottu poliittinen keskusta eli arvokeskusta. Kansalaiset jotka ovat äänestäneet kolmea suurinta puoluetta ovat olleet suhteellisen lähellä toisiaan. Nyt tämä kehitys on kääntynyt, enää ei voi puhua perinteisestä arvokeskustasta.

Kun aiemmin kaksi suurinta puoluetta ovat saaneet vaaleissa yhteensä yli sata kansanedustajaa, on sopu hallituksesta syntynyt helposti kolmen suurimman puolueen kesken.

– Tämä ei enää ole totta eikä mahdollista ja se nostaa kysymyksen siitä miten Suomea tulevaisuudessa johdetaan.

Katainen peräänkuuluttaakin politiikkaan enemmän yhteisvastuuta.

– Joustamaton poliitikko joka kokee olevansa yksin oikeassa, ei ole valmis kompromisseihin ja kaatuu vaikka saappaat jalassa, on täysin mahdoton tilanne Suomen johtamisen kannalta.

Yhteiskunnan kasvava yksilökeskeisyys johtaa Kataisen mukaan parhaimmillaan luovuuden lisääntymiseen, kun ihmiset rakentavat omannäköistään elämää. Pahimmillaan se johtaa kasvavaan itsekkyyteen, siihen että ollaan kiinnostuneita vain omasta elämästä.

– Ehkä uutta poliitista kulttuuria ja johtajuutta on se että mahdollistetaan ihmisille omien valintojen ja valinnavapauden lisääntyminen siten, että he tekevät valintoja yhteiskunnan kehityksen kannalta oikeaan suuntaan, Katainen pohti.

– Mehän olemme valinneet sen että meillä on maksuton perusopetus, ikäihmiset hoidetaan, terveydenhuolto on vahvaa. Me odotamme yhteiskunnalta tosi paljon, ja jotta se olisi mahdollista tarvitaan yhteisvastuun tuntoa ja puolueiden kykyä toimia yhdessä.