1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Nairobin iskupaikan lähellä asuva suomalainen: Tämä on aivan poikkeuksellista

Ihmisiä on kehotettu pysymään poissa alueelta. Lähialueilla kaikki muutkin ostoskeskukset on suljettu.

Ulkomaat
Ihmiset pakenevat Westgate-ostoskeskuksesta naamioituneiden miesten avattua tulen asiakkaita ja henkilökuntaa kohden.
Ihmiset pakenivat Westgate-ostoskeskuksesta naamioituneiden miesten avattua tulen asiakkaita ja henkilökuntaa kohden Nairobissa 21. syyskuuta.Simon Maina / AFP / Lehtikuva

Keniassa Nairobissa asuva Kirkon ulkomaanavun työntekijä Hilkka Hyrkkö kertoo, että aseellisen iskun kohteeksi joutunut ostoskeskus on lauantaisin erittäin suosittu. Hyrkkö asuu Westgate-ostoskeskuksesta muutaman kilometrin päässä. Hän seuraa välikohtauksen kehittymistä paikallisten tiedotusvälineiden kautta.

– Aseistetut miehet, jotka sinne ostoskeskukseen hyökkäsivät, ovat edelleen sisällä ja pitävät jotain määrää liikkeiden henkilökunnasta ja asiakkaista edelleen panttivankeina. TV-kuvasta näkyy, että aina ajoittain sieltä pääsee ihmisiä ulos. Haavoittuneita haetaan ambulansseilla, Hyrkkö kertoo Yle Uutisille.

Paikallisissa uutisissa on kerrottu, että 24 ihmistä on tuotu läheiseen sairaalaan. Myös Kenian armeija on liittynyt operaatioon välikohtauksen taltuttamiseksi.

– Tämä kyseinen Westgate-ostoskeskus on lauantai-iltapäivisin erittäin suosittu. Silloin, kun nämä tapahtumat saivat alkunsa noin kello 13, sisällä oli satoja ellei jopa tuhansia ihmisiä, Hyrkkö sanoo.

Terrori-isku vai ryöstön yritys?

Ihmisiä on kehotettu pysymään poissa ostoskeskuksen lähialueelta. Myös muita ostoskeskuksia on suljettu varmuuden vuoksi. Siitä ei ole vielä varmuutta, onko Westgate-ostoskeskuksen välikohtaus terrori-isku vai esimerkiksi ryöstön yritys.

– Tähän saakka kaikki poliisin kertoma viittaa siihen, että hyökkääjillä oli mielessään ryöstö. Ostoskeskuksen alimmassa kerroksessa on erikoisliikkeitä, esimerkiksi kellosepänliike. Kun poliisi tuli paikalle, niin ammuskelu alkoi siinä vaiheessa. Nämä ovat siis Kenian poliisin kertomia tietoja, Hyrkkö toteaa.

Hyrkön mukaan aseelliset ryöstöt ovat Nairobissa yleisiä, mutta nyt tapahtunut välikohtaus on poikkeuksellinen.

– Esimerkiksi arvonlisävero on vastikään noussut, ja aina kun hinnat nousevat, niin myöskin ryöstely lisääntyy. Mutta tämä on tietysti aivan poikkeuksellista. Täällä ei ole päivittäin tai viikoittain aseellisia ryöstöjä ostoskeskuksissa, jotka ovat erityisesti ulkomaalaisten suosiossa, Hyrkkö kertoo.

Lue seuraavaksi