1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kotimaiset huonekaluvalmistajat ovat ahtaalla

Kotimainen huonekaluvalmistus uhkaa kutistua entisestään. Vaikka tuotannosta suurin osa menee kotimaan markkinoille, alalla arviodaan, että jopa 60 prosenttia Suomessa myydyistä kalusteista on tuontitavaraa. Lisäksi moni lykkää isoja kalustehankintoja epävarman taloustilanteen takia.

Kotimaan uutiset
Ihmiset tutustuvat erilaisiin huonekaluihin ja sisustusratkaisuihin Habitare-messuilla Messukeskuksessa.
Ihmiset tutustuivat erilaisiin huonekaluihin ja sisustusratkaisuihin Habitare-messuilla Messukeskuksessa Helsingissä 20. syyskuuta.Yle

Valmisteilla olevan huonekaluteollisuuden toimialaraportin mukaan huonekaluja tuodaan Suomeen nyt eniten Ruotsista ja Virosta. Kiina on kivunnut tuontilistan kolmanneksi.

Suomalaisen huonekaluteollisuuden isoimpiin toimijoihin kuuluva, Lahden tehtaallaan 400 työntekijää työllistävä Isku ei pelkää Kiinan tuontia.

– Käytännössä kesäkalusteiden valmistus on siirtynyt Aasiaan. Kun puhutaan muista kalusteista, en näkisi Kiinaa niin suurena uhkana, Iskun toimitusjohtaja Arto Tiitinen toteaa.

Viime vuosien vaikea tilanne on silti ajanut Iskunkin lomautuksiin ja tehostamisohjelmaan. Alan yritykset ja työpaikat ovat laskussa.

Huonekalutuonti Suomeen on kasvanut jyrkästi liki koko 2000-luvun. Vuoden 2008 talouskriisin jälkeen suomalainen huonekaluvienti sen sijaan romahti ja on yhä jatkanut hiipumistaan. Tuonti on arvoltaan vientiin verrattuna yli nelinkertainen. Syitä on monia.

– Suomen huonekaluteollisuus on keskittynyt liikaa kotimarkkinoihin. Kotimarkkinat ovat rajalliset ja sielläkin on kansainvälistä kilpailua. Kasvua voi saada vain viennistä. Tarvitaan lisää rohkeutta ja osaamista, uskoo puutuoteteollisuuden toimialapäällikkö Pasi Loukasmäki Kainuun Ely-keskuksesta.

– Toki Suomi on korkeiden työvoimakustannusten maa, mutta ei esimerkiksi Ruotsiin verrattuna. Huonekalujen korkealla jalostusasteella, designilla, pitäisi maailmalla pärjätä.

Yksi ongelma on suomalaisyritysten pieni koko. Suurin osa huonekaluvalmistajista on perheomisteisia alle kymmenen henkilön yrityksiä.

Pulpetteja Saudi-Arabiaan

Iskun toimitusjohtaja myöntää alan puutteet kansainvälisen liiketoiminnan osaamisessa, tuotekehityksessä ja markkinoinnissa.

– Meidän täytyy entistä enemmän panostaa muotoiluun ja tuotekehitykseen, kuunnella asiakkaita eikä tehdä samanlaisia tuotteita kuin naapuri tekee. Täytyy tehdä sellaisia tuotteita, joista saa korkeaa hintaa. Ja liittoutua enemmän muiden suomalaisten toimijoiden kanssa kansainvälisillä markkinoilla.

Yksi esimerkki liittoutumisesta on Iskun hanke perustaa tytäryhtiö Dubaihin.

– Saudi-Arabiassa on koulu-uudistus menossa ja suomalainen koulutusosaaminen todella korkeassa arvossa, Tiitinen kuvailee.

Isku vie nyt suomalaisen koulutusviennin kylkiäisenä Saudi-Arabiaan koulukalusteita. Toiveissa on tehdä jatkossa kauppaa myös sairaala- ja toimistokalusteista.

Suomalaisvalmisteisissa pulpeteissa istuu jo moni venäläislapsikin. Kalustevienti Venäjälle onkin kirimässä ohi Suomen vientiykkösmaan Ruotsin.

Iskun Tiitinen uskoo, että ensi vuonna kotimaisella huonekalualalla tapahtuu jo käänne parempaan.