1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kauhun hetket Keniassa jatkuvat

Somalialainen al-Shabaab-ryhmä hyökkäsi ulkomaalaisten suosimaan ostoskeskukseen Nairobissa lauantaina. Iskussa kuoli kymmeniä ja lähes 200 haavoittui. Lähes vuorokauden jatkunut piiritystilanne panttivankien pelastamiseksi jatkuu.

Ulkomaat
Poliiseja parkkihallin sisäänkäynnillä.
Aseistetut poliisit väijyivät Westgate-ostoskeskuksen parkkihallin sisäänkäynnin luona lauantaina.Kabir Dhanji / EPA
Ihmisiä ostoskeskuksen edessä.
Westgaten ostoskeskus on ulkomaalaisten ja varakkaiden kenialaisten suosiossa.

Kenian viranomaisten mukaan iskussa on kuollut jo ainakin 59 ihmistä ja haavoittuneita on 175.

BBC (siirryt toiseen palveluun):n mukaan hyökkääjät olivat avanneet tulen jo kauppakeskuksen parkkihallissa. Tilanne oli kaoottinen, kun hyökkääjät erottelivat ostoskeskuksessa olleita uskonnon perusteella – muslimit päästettiin poistumaan kädet ylhäällä, mutta ei-muslimeita oli silminnäkijöiden mukaan ammuttu tai otettu panttivangeiksi.

Kenialaisen viranomaistiedon mukaan islamistikapinalliset ovat linnoittautuneet panttivankien kanssa Westgate-ostoskeskukseen. Poliisin mukaan hyökkääjiä on 10-15.

Kenian Punainen Risti ilmoitti illalla poliisin kertoneen, että kateissa on 49 ihmistä. Määrä saattaa olla sama, kuin panttivankien määrä.

Hyökkäyksessä kuolleiden ja haavoittuneiden joukossa on kerrottu olevan kenialaisten lisäksi ainakin Yhdysvaltain, Britannian, Ranskan ja Kanadan kansalaisia.

Hyökkääjien uskotaan pitävän panttivankejaan nelikerroksisen ostoskeskuksen katu- tai pohjakerroksessa.

Varhain sunnuntaiaamuna helikopterit pörräsivät edelleen piiritetyn ostoskeskuksen yllä, kun poliisit ja sotilaat etsivät hyökkääjiä ja etenivät ostoskeskuksessa liikehuoneisto liikehuoneistolta.

Kenian viranomaiset ovat katkaisseet internetyhteydet kauppakeskuksessa, koska uskovat hyökkääjien pystyneen kommunikoimaan sosiaalisen median välityksellä.

Al-Shabaabilta viesti Twitterissä

Aiemmin yöllä ääri-islamistinen al-Shabaab twiittasi, ettei kauppakeskuksessa olevilla mujahedeilla – pyhillä sotureilla – ole mitään aikeita neuvotella panttivangeista Kenian hallituksen kanssa, sen vetoomuksista huolimatta. Sittemmin ääri-islamistisen ryhmän Twitter-tili on jäädytetty.

Kenian kansallinen katastrofikeskus on vaitonainen viranomaisten suunnitelmista, jotta ne eivät vaarantuisi.

Turvallisuuslähteiden mukaan Israel on lähettänyt asiantuntijoita auttamaan kenialaisia neuvottelustrategian luomiseksi.

Somailian al-Shabaab-ryhmä on ilmoittanut tehneensä iskun. Tekijöillä on uutistoimistojen mukaan yhteyksiä terroristijärjestö al-Qaidaan. Somalian islamistikapinalliset iskivät kenialaiseen ostoskeskukseen kostoksi siitä, että Kenia on sekaantunut Somalian asioihin.

Etelä-Somaliassa on noin 4 000 kenialaissotilasta, jotka ovat taistelleet somalialaisia militantteja vastaan jo parin vuoden ajan.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi