Hetero Priden aktiivi: "Olin väärässä paikassa väärään aikaan uusnatsien kanssa"

Hetero Pride sai aikaan myös yhden tappouhkauksen järjestäjille.

Kotimaa

Eilen eduskuntatalolla järjestetty Hetero Pride keräsi paikalle myös joukon uusnatsihenkistä porukkaa. Sosiaalisessa mediassa levisi lauantaina illalla muun muassa kuva (siirryt toiseen palveluun), jossa yksi tapahtuman aktiiveista, Jani Viinikainen poseeraa viiden natsitervehdystä tekevän miehen kanssa.

Viinikainen sanoo, että kuva oli häneltä erehdys.

– Olin väärässä paikassa väärään aikaan. En ollut hyvässä seurassa. En jaa heidän aatettaan.

Viinikainen kertoo tehneensä tapahtuman jälkeen lähtöä Tampereelle. Hän kuuluu Kangasalan perussuomalaisiin. Sitten äkkiä joku pyysi häntä yhteiskuvaan.

– Siinä oli yksi Facebook-tuttu, jota en ole koskaan aikaisemmin tavannut. Hän pyysi, että tule kuvaan. Sanoin, että voin minä kuvaan tulla, kun oltiin autolle menossa. En kokenut olevani omassa porukassa, mutta tulin kuvaan, kun pyydettiin. Itse en kuitenkaan ala käsiäni nostella.

Viinikainen kiistää olevansa natsivideossa

Netissä leviää myös video ja toinen kuva (siirryt toiseen palveluun), jossa Viinikaisen näköinen mies tekee natsitervehdystä. Videolla kerrotaan, että se on kuvattu Hämeenlinnan alueen metsissä, mutta kuvausajankohdasta ei ole tietoa.

Eikö ole vähän erikoista, että videossa ja kuvassa on ulkoisesti täsmälleen sinulta näyttävä mies, jos et kerran ole ollut paikalla?

– Minä en kyllä siinä ole. En ole ollut paikalla. En tiedä, mistä tällaiset leikellyt pätkät ovat tulleet. Henkilö voi olla ihan joku muu, nykytekniikalla aivan varmasti. En voi sanoa kuin että sairasta touhua.

Järjestäjällä ei ole tietoa uusnatseista

Jani Viinikainen hoiti Hetero Pridessä käytännön järjestelyjä, mutta virallinen järjestäjä tapahtumassa oli Jani Salomaa.

Salomaa kertoo, että hänellä ei ole mitään tietoa uusnatsien läsnäolosta.

– En voi kaikkien ihmisten taustoja tutkia ja miksi minä niin tekisinkään, kun tapahtuma oli avoin aivan kaikille.

– Sanoudun jyrkästi irti uusnatsien toiminnasta. Hetero Pride -tapahtumalla ei ole sen kanssa mitään tekemistä.

Jani Viinikainen sanoo, etteivät Hetero Priden järjestäjät tienneet, millaista porukkaa tapahtumaan tulee. Poliisin arvion mukaan paikalla oli noin 50 mielenosoittajaa sekä 70 vastamielenosoittajaa.

Tapahtuman jälkeen Hetero Priden järjestäjät saivat yhden tappouhkauksen, josta on jo tehty ilmoitus poliisille.

Yle Uutiset ei saanut sunnuntaina varmistettua, tiesikö poliisi Hetero Pride -tapahtumaan tulevista mahdollisista uusnatseista etukäteen.