1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Sveitsi säilyttää asevelvollisuuden

Sveitsiläiset haluavat säilyttää kaikkia miehiä koskevan asevelvollisuuden. Kansanäänestyksessä vain pieni vähemmistö halusi korvata asevelvollisuuden vapaaehtoisella sotilaskoulutuksella.

Sveitsiläiset ovat kansanäänestyksessään päättäneet säilyttää miesten asevelvollisuuden. Äänestystulos oli selvä - 73 prosenttia äänestäjistä kannatti asevelvollisuuden säilyttämistä.

Myös maan kaikissa Sveitsin 23 kantonissa enemmistö äänestäjistä oli asevelvollisuuden kannalla .

Kyseessä oli jo kolmas kerta, kun asevelvollisuudesta järjestettiin Sveitsissä kansanäänestys. Edelliset kerrat olivat vuosina 1989 ja 2001.

Pasifistijärjestö Sveitsi ilman armeijaa oli esittänyt uutta kansanäänestystä. Järjestö ehdotti yleisen asevelvollisuuden tilalle vapaaehtoisuuteen perustuvaa sotilaskoulutusta.

Nykyään kaikki terveet sveitsiläismiehet ovat velvollisia suorittamaan 18 - 21 viikkoa kestävän sotilaskoulutuksen. Sitä täydennetään kertausharjoituksilla, jotka vievät noin 19 päivää vuodessa.

Asevelvollisuuden kriitikot sanovat, ettei Sveitsi tarvitse suurta, 150 000 miehen armeijaa. Eihän maa ole ollut sodassa 200 vuoteen. Puolustajien mielestä asevelvollisuuden suorittaminen on kuitenkin olennainen osa sveitsiläisyyttä.