1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsin poliisilla laiton rekisteri romaneista - listalla jopa kaksivuotiaita lapsia

Listalla olevia ihmisiä ei ole koottu esimerkiksi rikostuomioiden vuoksi, vaan heidät on otettu listalle pelkän syntyperän vuoksi, kertoo Dagens Nyheter -sanomalehti.

Ulkomaat

Ruotsin poliisi on kerännyt laittoman rekisterin romaneista. Dagens Nyheter -sanomalehden mukaan listalle on koottu yli 4 000 eri puolilla Ruotsia asuvan romanin osoite- ja henkilötiedot. Listalla on yli tuhat lasta, joukossa jopa kaksivuotiaita.

Listalla olevia nimiä ei ole kerätty esimerkiksi rikostuomioiden vuoksi, vaan ihmiset on otettu listalle pelkän syntyperän vuoksi. Rekisterissä on tarkat tiedot listattujen romanien sukulaissuhteista.

Poliisin mukaan listaa on käytetty poliisityössä ja rekisteri on ollut suuren ihmisjoukon käytettävissä. Dagens Nyheterin saamien tietojen mukaan poliisin tavoitteena on ollut luoda kattava tiedosto Ruotsin romaneista.

Vanhimmat rekisteriin päätyneet henkilöt ovat syntyneet 1800-luvun lopulla ja ehtineet jo kuolla. Rekisterin on perustanut Lundin poliisi ja sitä ylläpitää Skånen poliisi. Ruotsin lain mukaan ihmisten rekisteröiminen syntyperän perusteella on kielletty.

Lue seuraavaksi