Hyppää sisältöön

Sukeltaja hylkyryöstöistä: Eihän kukaan ryöstä sankarihautojakaan

Suomenlahti on vanhojen laivanhylkyjen aarreaitta. Löydöt houkuttelevat valitettavasti myös epärehellisiä sukeltajia.

Vedenalaista kuvaa venäläisen Pallada-laivan hylystä.
Suomenlahti on vanhojen laivanhylkyjen aarreaitta. Löydöt houkuttelevat valitettavasti myös epärehellisiä sukeltajia. Aamu-tv:ssä olivat vieraina sukeltaja Jouni Polkko ja Museoviraston intendentti Maija Matikka.

Suomenlahti on hylyille hyvä paikka. Vähäsuolainen vesi pitää laivojen rungot poikkeuksellisen hyvässä kunnossa poikkeuksellisen pitkään, kertoo intendentti Maija Matikka Museovirastosta.

- Monille tärkeitä kohteita olevien puurunkoisten laivojen hylyt säilyvät Itämeressä poikkeuksellisen hyvin. Esimerkkinä vaikkapa hollantilaiset kauppalaivat kuten Vrouw Maria. 1700- tai 1600-luvun hylky voi olla kokonaisena rungoltaan ja se on maailmalla äimistyttävää, koska suolaisissa vesissä laivat eivät säily.

Se on maailmalla äimistyttävää, koska suolaisissa vesissä laivat eivät säily.

intendentti Maija Matikka

Matikka arvioi, että Itämeressä voi olla jopa satatuhatta hylkyä. Vedenalaislöytöjä on kuitenkin kirjattu alle 2 000, joten löydettävää riittää edelleen.

Ryöstäjät hylkyjen riesana

Viimeisimpiä suuria löytöjä on venäläinen taistelualus Pallada, joka upposi ensimmäisen maailmansodan tuoksinnassa Suomenlahdelle. Sukeltajaryhmä Badewanne löysi hylyn 2000-luvun alussa, mutta julkisuuteen tieto tuotiin vasta vuosi sitten.

Sukeltaja Jouni Poukko ja intendentti Maija Matikka Ylen Aamu-tv:ssä. Kuva: Yle

Nyt on käynyt ilmi, ettähylky on jo ehditty ryöstää, kertoo Badewannen sukeltaja Jouni Polkko.

- Sieltä on viety esimerkiksi komentosillalta tavaraa ja esineitä on siirrelty.

Polkko epäilee, ettei ryöstäjiä ole paljoa eikä häntä sinänsä kiinnosta se keitä tekijät ovat.

- Mutta esineet kiinnostavat. Kunhan palauttaisivat esimerkiksi nimettömässä laatikossa ne, niin voitaisiin miettiä palautetaanko ne hylylle vai pannaanko museoon, Polkko harmittelee.

Hylkykin on hauta

Hän myös huomauttaa, että Pallada on myös 600 merisotilaan hauta, joten hylkyyn kajoaminen on siinäkin mielessä törkeää.

Eihän kukaan hautausmaallakaan nakerra hautakiviä tai vie tavaraa eikä sitä pidetä hyväksyttävänä.

sukeltaja Jouni Polkko

- Ajattelimme, että se suojaisi hylkyä. Eihän kukaan hautausmaallakaan nakerra hautakiviä tai vie tavaraa eikä sitä pidetä hyväksyttävänä. Jos suomalaiset ovat huolissaan esimerkiksi Karjalan puolella olevista sankarihaudoista ja niiden kohtelusta, pitäisi huolehtia myös omista paikoista, Polkko sanoo.

Maailmalta löytyvistä laivoista voi löytyä saduissakin esiintyviä aarteita kuten hopearahoja tai kultaharkkoja. Itämerellä sellaiset aarteet ovat harvinaisia.

- Itämeren meriliikenne ja kaupankäynti on ollut niin erilaista. Vaikea kuvitella, että meiltä sellaisia löytyisi, vaikka muulla tavalla arvokkaita ovatkin, Museoviraston Maija Matikka sanoo.