Kouluverkkoselvittäjä: "Tämä on elämäni pahimpia päiviä"

Selvitystyöryhmä lakkauttaisi kaikkiaan seitsemän koulua. Ensimmäiset lakkautuspäätökset ovat edessä jo marraskuussa.

Kasvatus- ja opetuslautakunnan vpj. Jyrki Koivikko (kok.) ja palveluverkkotyöryhmän sekä kasvatus- ja opetuslautakunnan pj. Osmo Ukkonen (sd.) Kuva: Adam Bellgrau / Yle

Perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen palveluverkkoa on selvitetty puolen vuoden ajan Mikkelissä. Selvitystä on tehnyt työryhmä, jonka tehtävänä oli pohtia linjauksia 5 - 10 vuoden päähän. Päätöksentekoon lähtee esitys, jossa Mikkelin 26 koulusta karsittaisiin lähivuosina seitsemän.

- Kovaa tekstiä se on, mutta kovat ovat ajatkin. Muistutan kuitenkin, että vaikka siinä on seitsemän koulun lakkautus esillä, niin ainakin yhtä tärkeää on opetuksen ja varhaiskasvatuksen opetuksen sisältö. Vaikka ratkaisu vähentää yksiköitä, niin se lisää toiminnallisuutta ja pedagogisuutta, työryhmän sekä kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtaja Osmo Ukkonen sanoo.

Uudessa opetussuunnitelmassa lisätään taideaineiden ja liikunnan merkitystä. Ukkonen näkee, että tällä saralla suuremmat yksiköt toimivat paremmin.

- Valitettavasti pienillä kouluilla juuri nämä tilat ovat kaikkein puutteellisimmat. Tämän totesin, kun kiertelin kouluja keväällä.

Yllätyksiäkin tuli

Työryhmälle ei annettu raameja pohdintaohjeiksi. Yleisohjeena oli tiivistäminen, mutta suorista euromääristä ei puhuttu. Jos päätöksenteossa edetään esityksen mukaan, niin viivan alle jää säästöä kolme miljoonaa euroa vuosittain. Säästöä saadaan kiinteistökulujen vähenemisestä ja henkilöstöstä. Koulujen lakkauttaminen toisi myös lisäkustannuksia. Muun muassa koulukuljetukset ja kiinteistöjen muutokset vievät euroja.

Selvitystyöryhmän puheenjohtaja Osmo Ukkonen sanoo, että myös äkillisiä yllätyksiä tuli vastaan.

- Ongelmia tuotti Peitsarin koulun palo ja Päämajakoulun tilanne, koska sieltä löydettiin jopa syöpää aiheuttavia aineita.

- Positiivinen yllätys oli se, että Taitolan kiinteistö vapautui ja tuli varhaiskasvatuksen ja opetuksen käyttöön, Ukkonen toteaa.

Päätöksiä nopealla aikataululla

Poliittiseen päätöksentekoon esitys palveluverkosta lähtee kiireellä. Luvassa voi olla vääntöä.

- Saattaa olla, että siitä vääntöä tulee ja joitakin muutoksia voi tulla. Itse kuitenkin toivon, että tuon paperin mukaan edettäisiin.

Neljän koulun osalta (Hiirolan, Harjumaan, Vanhalan ja Peitsarin koulut) valtuuston on käytännössä lyötävä nuija pöytään jo marraskuussa.

- Se on tiukka päätös ja tiukka aikataulu. Tässäkin voisi sanoa, että alku aina hankalaa, Osmo Ukkonen sanoo.

Kouluasiat ovat herkkiä kaupunkilaisille. Todennäköistä on, että lakkautusesitykset saavat vastustusta.

- Se on ihan varmaa. Voin sanoa suoraan, että tämä taitaa olla elämäni pahimpia päiviä, mutta eiköhän tästä selvitä.