1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Poliisi: Kannabiksen myynti ja käyttö oppilaitoksissa arkipäivää

Alkoholin käyttö nuorten keskuudessa on vähentynyt, mutta samaan aikaan kannabiksen käyttö on lisääntynyt. – Emme halua, että nuorille käy kuin vakiasiakkaillemme, sanoo ylikonstaapeli Anna-Kaisa Heinämäki ja toivoo, että päihteistä ei puhuta vähättelevään sävyyn.

Kannabiskasvi. Kuva: Yle

Ylikonstaapeli Anna-Kaisa Heinämäki julkaisi taannoin Pirkanmaan poliisilaitoksen Facebook-seinällä päivityksen. Hänen mielestään keskustelu kannabiksesta junnaa paikallaan, jos puhutaan vain siitä, pitäisikö kannabis laillistaa vai ei.

Mihinkään ei johda myöskään kiistely siitä, kumpi on vaarallisempaa, alkoholi vai kannabis.

– Silloin ajaudutaan sivuraiteille niistä kysymyksistä, minkälaisia terveysvaikutuksia kannabiksella on, miten se vaikuttaa ihmissuhteisiin, ajokykyyn tai johonkin muihin tällaisiin asioihin, Heinämäki muistuttaa.

Päihteiden käytöstä aiheutuu erilaisia inhimillisiä kärsimyksiä yhteiskunnassa hyvin paljon. Poliisin näkökulmasta kaikki päihteet ovat vahingollisia.

– Mielestäni näistä pitäisi pitää enemmänkin ääntä, vaatii ylikonstaapeli Pirkanmaan poliisilaitokselta.

Poliisi kohtaa ikävimmät ilmiöt

Anna-Kaisa Heinämäki myöntää, että poliisin näkökulma maailmaan on subjektiivinen. Ihmekö tuo, sillä poliisin kanssa tekemisiin joutuvat nimenomaan ne henkilöt, joilla elämänhallinta on jo riistäytynyt käsistä.

– Poliisi törmää näihin ihmisiin siinä vaiheessa, kun päihteiden käytöstä aiheutuvat haitat ovat jo ilmeiset.

Heinämäki on yleisestikin huolissaan siitä, että päihteet ovat suomalaisessa yhteiskunnassa ongelma.

– Päihteiden käyttäjät ovat meidän isiä, äitejä, mummoja, vaareja, opettajia, erilaisia muita kasvattajia. Minusta tuntuu hurjalta, jos esimerkiksi opettaja pienten lasten kanssa olisi kannabiksen suurkuluttaja.

Kannabiksen käyttö on lisääntynyt

Kannabiskokeilut, kuten kokeilut muidenkin päihteiden kanssa, voivat olla iso riski. Koskaan ei voi varmaksi tietää millainen riippuvuus ja millaiset oireet kenellekin syntyvät.

Vaikka pääsääntöisesti meidän nuoret voivat entistä paremmin, sitten on se pieni porukka, joka voi entistä huonommin.

Anna-Kaisa Heinämäki

Poliisi onkin nähnyt huumeiden osalta sen, että yhä nuoremmat ovat yhä heikommassa kunnossa.

– Vaikka pääsääntöisesti meidän nuoret voivat entistä paremmin, sitten on se pieni porukka, joka voi entistä huonommin.

Alkoholin käyttö nuorten keskuudessa on vähentynyt myös Pirkanmaalla, mutta samaan aikaan kannabiksen käyttö on lisääntynyt.

– On täysin arkipäiväistä, että meille tulee esimerkiksi erilaisista oppilaitoksista tietoa siitä, että niissä myydään tai käytetään kannabista. Sitä tietoa tulee paljon muualtakin.

Poliisilla on toki tehtävänään kontrolloida huumeita, mutta Anna-Kaisa Heinämäki lisää, että poliisi on myös huolissaan.

– Me emme halua, että nuorille käy kuin vakiasiakkaillemme.