"Kun meet himmeisiin pilleisiin, törmäät ilimeisiin kirreisiin"

Rap-musiikki mielletään monesti amerikkalaiseksi ilmiöksi, mutta Suomessa räpätään rohkeasti myös murteella. Varsinkin uuden polven räppärit ovat ottaneet kotiseutunsa murteet riimeihinsä. Tästä esimerkkinä on savolainen ryhmä nimeltään Kuopionniemi.

kulttuuri
Rap-ryhmä Kuopionniemi.
Kuopionniemen Riku Ryysyläinen, MC Rölli ja Kyläpäällikkö Kosonen olivat Radio Savon lähetyksessä Petri Julkusen vieraana. Mukana muutama esimerkki miesten tuotannosta.

Kuopionniemen taru sai alkunsa, kun kuopiolaiset autotalliräppärit Riku Ryysyläinen ja MC Rölli osuivat oikeaan aikaan oikeaan paikkaan.

Heidän keikkaansa oli seuraamassa Aavikko- ja Astro Can Caravan -yhtyeistä tunnettu Tomi Kosonen, ja nuorten miesten lavameininki ja vahva murteen käyttö vakuuttivat kuulijan. Kyläpäällikkö Kosonen ryhtyi parivaljakolle tuottajaksi ja siitä alkoi Kuopionniemen tarina.

- Kyllähän Suomi-räpissa on yllättävän paljonkin murrevaikutteita. Ei se välttämättä ole mitään oppikirjamurretta, vaan käytetään sitä kieltä, mitä nykyihmiset alueillaan puhuu, toteaa MC Rölli Kuopionniemen riimeissä kuultavasta savolaisuudesta.

- Kun tekstien pitää kuitenkin rimmata, niin siinä murteet ja puhetyylit monesti sekoittuu. Ei jokaisen sanan tarvitse olla savon murretta.

Muuallakin Suomessa keikkaillut ryhmä ei ole törmännyt mielensäpahoittajiin. Savon murre on palautteesta päätellen kuulostanut vain hauskalta.

Elektrofunkin ja räpin välimaastossa luoviva trio luottaa omiin voimiinsa. Esimerkiksi yleisesti käytössä olevaa sämpläystä ei harrasteta.

- Me ei sämplätä, muusikkona minä pidän siitä huolen. Meillä on tällainen "All Original Savo Sound"-agenda, toteaa Kyläpäällikkö Kosonen.

- Eihän Savossa kauheasti räppiä ollutkaan ennen näitä kahta veijaria. Ei ainakaan mitään kauhean hyvää. Kyllä minä aika monta vuotta odottelin, että milloin tulee ekat pätevät räppärit, muistelee Kosonen.

Meillä on tällainen "All Original Savo Sound"-agenda.

Kyläpäällikkö Kosonen

"Ne tähtää seteleisiin silleisiin, luotan vaan oekeesiin immeisiin"

Savolaisuus on tähän mennessä Suomi-räpissä kuulunut lähinnä yksittäisten artistien kautta, Timi Lexikonin "Huasteleppa levveemmin"-kappale on tunnetuin levylle asti saatu tuotos.

- Meidän kohdalla maine on kiirinyt, ilman mitään julkaistua levyäkään ollaan keikkailtu jo kolmisen vuotta, muistelee Riku Ryysyläinen.

- Ja ihan hyvä niin, on saatu laittaa Kuopionnniemen materiaalia kuntoon ihan ajan kanssa keikoilla, lisää MC Rölli.

- Kyllä se levyn tekeminen on nyt ykkösprioriteetti, joulupukille se on saatava viimeistään mukaan, päättää Kyläpäällikkö Kosonen.