yle.fi-etusivu

Marjanpoiminnan pelisäännöt uusitaan

Ulkomaisten marjanpoimijoiden kutsumisen ja käytön sääntöjen uusiminen alkaa tällä viikolla Luonnontuoteteollisuusyhdistyksen ja ulkoministeriön palaverilla. Yhdistyksen puheenjohtaja Vernu Vasunta korostaa, että Ber-Exin ja 50 thaipoimijan kiista ei ole syynä sääntöjen uusimiseen. Kiista kuitenkin kertoo sääntöjen vanhentumisesta, sanoo Vasunta.

Kotimaa
Thaimaalaiset marjanpoimijat kantavat marjasankoja metsässä.
Antti Kolppo / Yle

Luonnonmarjojen poiminnan pelisäännöt uusitaan. Nykyiset säännöt on tehty ajalla, jolloin muutama yritys toi ensimmäisiä marjanpoimijoita lähinnä Venäjältä Suomeen, sanoo Luonnontuoteteollisuusyhdistyksen puheenjohtaja Vernu Vasunta.

Thaimaasta on Suomessa yli 3 300 poimijaa, kun pelisäännöt ovat muutamaa yritystä ja pientä poimijamäärää varten. Sääntöjen uusiminen on ehdottomasti tarpeen.

Vernu Vasunta

- Tänä kesänä poimijoita kutsui 19 yritystä. Thaimaasta on Suomessa yli 3 300 poimijaa, kun pelisäännöt ovat muutamaa yritystä ja pientä poimijamäärää varten. Sääntöjen uusiminen on ehdottomasti tarpeen.

Ulkoministeriö ja Luonnontuoteteollisuusyhdistys istuvat ensimmäiseen kokoukseensa sääntöjen uusimiseksi tällä viikolla.

Ber-Ex ei ole syy pelisääntöjen uusimiselle

Vasunnan mukaan marjayritys Ber-Exin ongelmat noin 50 poimijan kanssa eivät ole syynä säännöstön uusimiseen, mutta toisaalta tuovat esiin tarpeen tarkastaa pelisääntöjä.

- Jokainen yritys on periaatteessa itse vastuussa ongelmistaan. Riitaan tarvitaan yleensä aina kaksi osapuolta. Tässä tapauksessa kolmannet osapuolet näyttävät hämmentävän tilannetta entisestään. Tiedän Jansan yrittäneen ratkoa tilannetta myötäsukaisesti, mutta nykysäännöt eivät nyt ilmeisesti riitä. Muista yrityksistä ei ole vastaavanlaisista ongelmista kerrottu.

Vasunta arvioi, että säännöstössä pitäisi määritellä selkeämmin osapuolten oikeudet ja velvollisuudet. Hän muistuttaa, että nykyisellään marjanpoimijoita kutsuvilta yrityksiltä edellytetään muun muassa vakavaraisuutta.

- Mukana on vajaa vuosi sitten perustettuja yrityksiä, miten niiden tapauksessa vakavaraisuutta tarkastellaan? Osa yrityksistä vie marjat suoraan eteenpäin ulkomaille, heidän tapauksessaan täytyy pohtia vastuullisuutta.

Vasunta odottaa, että yritykset sertifiodaan.

- Silloin kaikki toiminta voidaan läpivalaista.