Silakkamarkkinoille ei riitä kotimaista silakkaa

Helsingin ja Turun silakkamarkkinoille saadaan tuoretta silakkaa Ruotsista. Jouluksi näillä näkymin on tarjolla kotimaista silakkaa, jos vain säät sallivat kalastamisen.

Kotimaa
Silakka.
Antti Haavisto / Yle

Silakan kalastuksen säätely heijastuu silakkamarkkinoihin. Jotta joulupöytään riittäisi silakkaa, on syksyn silakkamarkkinoilla oltu ilman tuoretta silakkaa.

- Säätelyn myötä silakan kalastuksessa on valittu sellainen tie, että kesällä pidetään taukoa, toteaa kalastaja Heikki Salokangas.

Hänen mukaansa silakkamarkkinoiden tarjonta on kuitenkin aina painottunut jalostettuun silakkaan. Kalastajat eivät ehdi markkinoiden aikaan kalastamaan tuoretta silakkaa.

- Perinteisesti silakkamarkkinoille tullaan myymään suolattuja, maustettuja ja marinoituja silakoita.

Selkämeren silakkatilanne on hyvä

Syksyn tulevilla silakkamarkkinoilla Helsingissä ja Turussa tulee Salokankaan mukaan olemaan tarjolla myös tuoretta silakkaa. Helpotusta tilanteeseen tulee Pohjanlahden toiselta puolelta.

- Syyskuun puolivälissä käynnistyi silakan kalastus uudelleen. Olemme saaneet myös kiintiövaihtoa Ruotsista, eli ei pitäisi olla pelkoa, että silakan kalastus keskeytyy tänä vuonna. Helsingin ja Turun silakkamarkkinat osuvat siinä mielessä parempaan kohtaan.

Selkämeren silakkatilanne näyttää tällä hetkellä valoisalta. Kansainvälinen merentutkimuslaitos ICES on ensi vuodelle ehdottanut silakkakiintiön nostamista.

- Kiintiöistä päätetään näinä päivinä, mutta nyt näyttää hyvältä. Kalastettavaa riittää, ja tätä taustaa vasten Selkämeri tulee säilymään keskeisenä silakankalastusalueena jatkossakin, kertoo Salokangas.