KRP:n terrorismitutkinnan esitutkinta valmistumassa

Laajaan esitutkintamateriaalin perustuvat rikosepäilyt kohdistuvat kuuteen Suomessa asuvaan henkilöön. Asianosaisilta pyydetään vielä loppulausunnot, minkä jälkeen juttu siirtyy syyteharkintaan.

Kotimaa
miehen varjoprofiili
Yle

Keskusrikospoliisi on osaltaan saanut päätökseen Suomen historian ensimmäisen terrorismirikostutkinnan.

Asianosaisilta pyydetään vielä loppulausunnot, jonka jälkeen esitutkinta on valmis ja asia siirtyy valtionsyyttäjän syyteharkintaan.

KRP on selvitellyt terroristijuttua suuren salaperäisyyden varjossa kaksi vuotta. Syksyllä 2011 paljastui, että Suomessa asuvilla henkilöillä saattaa olla yhteyksiä Somaliassa ja sen ulkopuolella toimivaan Al-Shabaab -terroristijärjestöön.

Poliisin esitutkintapöytäkirjoihin on nimetty rikoksesta epäillyksi kaikkiaan kuusi eri henkilöä.

Rikoksesta epäillyt ovat kaikki kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.

Päätekijää epäillään kolmesta terrorismirikoksesta

Jutun päätekijänä KRP pitää Suomessa asuvaa miestä, jota epäillään kaikkiaan kolmesta eri rikoksesta.

Miestä epäillään terrorismin rahoituksesta, värväyksestä terrorismiin ja terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta.

Epäillyssä rahoitusrikoksessa on kyse muutamasta tuhannesta eurosta.

- Summa voi tuntua Suomessa pieneltä, mutta terrorismiin kerättävät rahat kertyvät useimmiten juuri pienistä puroista, KRP:n tutkinnanjohtaja Kaj-Erk Björkqvist sanoo Yle Uutisille.

Poliisi: Rahoittajia viisi, leirille värvääjiä yksi

Päätekijän lisäksi neljän muun henkilön epäillään osallistuneen terrorismin rahoitukseen.

Yhtä kuulusteltua - päätekijän lisäksi - epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta. Kyse on tiettävästi ollut yrityksestä järjestää nuorukaisia törkeän ihmiskaupan tapaisissa olosuhteissa terrorismikoulutusleirille.

Terrorismirikokset kirjattiin Suomen rikoslakiin omaksi luvukseen tasan 10 vuotta sitten. Tämä tapaus on ensimmäinen kerta, kun uusia pykäliä sovelletaan käytäntöön.