1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

"Oleks sie Jarva musiikkimiehiä?" – Lappeenrannan säästöt huolettavat paikallisia rock-muusikoita

Lemiläinen Stam1na-yhtyeen laulaja-kitaristi Antti "Hyrde" Hyyrynen ilmaisi huolensa musiikkiopistoa ja musiikkiluokkia koskevien säästöjen suhteen. Hyyrysen mielestä pässikin tajuaa, että musiikista säästäminen vaikuttaa tulevaisuudessa huonolla tavalla lapsiin.

kulttuuri

Kuntien kuristava taloudellinen tilanne ajaa ahtaalle lasten ja nuorten kulttuurin perusopetusta. Näin myös Lappeenrannassa, jossa liipasimelle on ehdotettu niin musiikkiluokkia kuin musiikkiopistonkin opetusta.

Stam1na-yhtyeen laulaja-kitaristi Antti "Hyrde" Hyyrynen haluaisi kysyä Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarvalta yhtä asiaa:

Lemillä huhuttiin, että täällä on musiikkiluokkia ja siellä käydään soittamassa. Se oli kateutta aiheuttava aihe

Antti Hyyrynen

- Oleks sie Jarva musiikkimiehiä, rakastatko sie musiikkia?

Säästöt ovat herättäneet paikallisissa muusikoissa tunteita. Hyyrynen oli säästöuutiset kuulleessaan ottanut yhteyttä Kotiteollisuuden Jouni Hynyseen sekä Mokoman Marko Annalaan.

- Laitoin jätkille tekstaria heti kun kuulin, että musiikkiluokkia ollaan laittamassa kylmäksi. Kaikki olivat heti mukana, vaikka musiikkiluokkia ei olla käytykään, Hyyrynen kertoo.

Kateutta herävä asia

Lapsuutensa Lemillä elänyt Hyyrynen ei ole musiikkia erityisesti opiskellut, oma kitaransoitonopettaja löytyi ystäväpiiristä. Suuren Lappeenrannan musiikkiluokista kuitenkin tiedettiin.

- Lemillä huhuttiin, että täällä on musiikkiluokkia ja siellä käydään soittamassa. Se oli kateutta aiheuttava aihe, että hittolainen, kaupunki tarjoaa tällaista nuorille, Hyyrynen kertoo.

Lemin tuki avainasemassa

Oman kunnan tuki on Hyyrysen mukaan yksi suuri syy siihen, että Stam1na on menestynyt yhtye. Lemin kunta avasi Stam1nalle treenikämpän ovet.

- Lemi sponsoroi meille treenikämpän, jossa vietimme vuosia. Meillä oli sinne vapaakäyttö, kun maksoimme Lemin nuorisoseuran jäsenyyden, joka oli jotain 20 markkaa. Treenasimme 3-4 kertaa viikossa, Hyyrynen kertoo.

Lue seuraavaksi