Vaasa ei museoi miinalaiva Pohjanmaata

Vaasan kaupunki ei lähde rahoittamaan miinalaiva Pohjanmaan museointia Vaasaan. Kaupunginjohtaja Tomas Häyryn mukaan kaupungin talous ei kestä laivan museoinnista aiheutuvia kustannuksia. Miinalaivan hankkimisesta Vaasaan on tehty kuntalaisaloite.

Kotimaa
Miinalaiva Pohjanmaa.
Hans-Mikael Holmgren / YLE

Miinalaiva Pohjanmaa on Vaasan kaupungin kummialus, joka nyt on tullut palvelusreittinsä päähän. Puolustusvoimat on kauppaamassa, museoimassa tai romuttamassa aluksen. Pitkään palvellut merivoimien koulutusalus ja lippulaiva pitäisi romuttamisen sijaan saada Vaasaan museolaivaksi, sanoo kommodori evp. Hannu Luukkonen.

– Kun Pohjanmaa on Vaasan kaupungin kummialus, niin olisihan se aika surkeaa, jos se vietäisiin romuttamoon, komea laiva. Mieluummin otetaan se tänne.

Olisihan se surkeaa, jos se vietäisiin romuttamoon

Hannu Luukkonen, kommodori evp.

Vaasan rahat ei riitä

Päätökset laivan kohtalosta pitää tehdä jo tämän syksyn aikana, sillä merivoimat ei käytä alusta ensi vuoden jälkeen. Aluksen museointi ei ole halpaa lystiä. Sen ylläpito museoaluksena maksaa kymmeniä tuhansia euroja. Siihen ei Vaasan kaupungilla ole varaa, sanoo kaupunginjohtaja Tomas Häyry.

– Kaupungin talous on erittäin tiukka ja se jatkuu seuraavat kolme neljä vuotta. Siihen eivät miinalaivan kustannukset mahdu.

Miinalaiva Pohjanmaalla on koulutettu runsaasti suomalaisia merisotilaita ja se on edustanut purjehduksillaan Suomea maailman merillä. Sotatoimissa Pohjanmaa oli merirosvoja vastaan Adenin lahdella. Sotamuseossa on suomalaisista sota-aluksista museoituna Vesikko ja Turun Merikeskuksessa miinalaiva Keihässalmi sekä tykkivene Karjala. Sodanaikainen miinalaiva Ruotsinsalmi romutettiin 90-luvulla.