Hyppää sisältöön

Käyttäjä on silmälasiensa pahin vihollinen

Lämpövauriot ja pyyhkimisjäljet ovat silmälasien suurimpia riesoja. Linssi ottaa osumaa esimerkiksi likaisesta puhdistusliinasta tai muuttaa muotoaan auton kojelaudalla auringon porotuksesta. Optikon mukaan säännöllinen huoltaminen unohtuu monelta – yhtä lasien osaa tulisi vaihtaa autonrenkaiden tapaan.

Kuva: Kati Latva-Teikari

Erityisesti vääränlainen puhdistus tuhoaa silmälasien linssejä. Kokkolalainen optikko Björn Nordström neuvoo, että linssit tulisi aluksi pestä juoksevan ja kädenlämpöisen veden alla. Tällöin linssistä irtoavat esimerkiksi pienet liat.

- Linssiin tulisi naarmuja, jos puhdistuskankaan ja linssin väliin jäisi vaikkapa hiekanjyviä.

Optikko neuvoo puhdistamaan linssit mikrokuituliinalla, mutta myös talouspaperi käy. Liina kannattaa pestä haaleassa vedessä – liian kuuma vesi voi vaurioittaa liinan pintaa.

- Mikrokuituliina on hyvä vain silloin, kun sen muistaa pestä. Talouspaperi on parempi kuin likainen liina.

Mikrokuituliina on hyvä vain silloin, kun sen muistaa pestä.

Björn Nordström, optikko

Nenätyynyt kuin autonrenkaat

Linssien lisäksi myös silmälasien muut osat ovat koetuksella. Sangat ja nenätuet keräävät rasvaa, koska ne ovat ihoa vasten. Optikon mukaan on hyvin tyypillistä, että ihmisten nenää tukevat vihertävät ja kellertävät tyynyt.

- Ne ovat kuin autonrenkaat – ne pitäisi aina silloin tällöin vaihtaa.

Optikon mukaan ihmiset vievät laseja liian harvoin ammattilaisen puhdistettavaksi. Hänen mukaansa kunnollinen puhdistus vaatii sen, että linssiä kiinni pitävä ruuvi irrotetaan. Ammattilaiselta tämä onnistuu näppärästi rutiinilla.

Vaurioita ei välttämättä tule kerta heitolla, mutta toistuva kuumuus aiheuttaa ongelmia.

Björn Nordström, optikko

Aurinko taittaa linssistä kuperan

Lian lisäksi kuumuus on silmälasien vihollinen. Linssit kärsivät erityisesti silloin, kun lämpötila alkaa hipoa sataa astetta. Tämä unohtuu optikko Björn Nordströmin mukaan usein esimerkiksi grillatessa tai uuniruokia valmistettaessa.

- Vaurioita ei välttämättä tule kerta heitolla, mutta toistuva kuumuus aiheuttaa ongelmia.

Tästä syystä silmä- tai aurinkolaseja ei saisi jättää esimerkiksi auton kojelaudalle aurinkoon. Kuuma ja suljettu tila muokkaa linssiä.

- Linsseistä tulee kuperammat, jolloin ne eivät enää pysy hyvin kehyksissä.