Banaanikärpänen viinilasissa ei hätkäytä hyönteistutkijaa

Ympäriinsä lentelevät banaanikärpäset häiritsevät koti-iltaa viettävää hyönteisharrastajaa siinä missä ketä tahansa. Punaviinilasiin sukeltanut siivekäs ei kuitenkaan ole maailman ongelmista isoin, sanoo tutkija - ja hörppää.

luonto
Drosophila melanogaster eli banaanikärpänen.
Yleiskielessä banaanikärpäsellä voidaan tarkoittaa myös koko mahlakärpästen heimoa.Yle

Alkusyksystä sisätilojen ilmatila tuntuu usein vallatulta. Hetkeksi työpöydän kulmalle unohtuneessa mukissa ui joku, kahvilan pullassa kävelee ylimääräisiä maistelijoita ja biojäteastiasta pölähtää keittiöön pahimmillaan kokonainen parvi kutsumattomia vieraita.

Banaanikärpästen invaasio kirvoittaa ilmoille kirosanalitanioita, mutta ehkä joku noistakin siivekkäistä innostuu - hyönteisharrastaja kenties? Ei sentään, torjuu Tampereen Hyönteistutkijain Seuran jäsen, genetiikan yliopistotutkija Jaakko Pohjoismäki.

- Sisälle rakennuksiin pyrkivät hedelmäkärpäset, eli mahlakärpäset ovat melko tylsää jengiä. Luonnossa esiintyy nelisenkymmentä lajia, joista vain muutama tulee sisätiloihin piinaamaan ihmisiä, myös hyönteisharrastajia.

Hermostumisen sijasta Pohjoismäki neuvoo suhtautumaan kärpäsiin asianmukaisella tavalla.

- Sitä voi vaikka laittaa asiat suuruusjärjestykseen. Yksi kärpänen viinilasissa ei ehkä haittaa.

Jokasyksyinen turistiryntäys

Banaanikärpäset ovat jokasyksyinen puheenaihe. Siivekkäät saapuvat vuodesta riippumatta. Sisällä viihtyvä laji matkustaa Suomeen tuontihedelmien mukana, ja myös oman pihan omenasadon mukana keittiöön kulkeutuu kärpäsiä.

- Mahlakärpäset lisääntyvät hedelmässä. Mehu ei ole kovin ravinteikasta, mutta kärpäset syövät hedelmässä viihtyviä hiivoja ja bakteereita.

Mahlakärpäset ovat melko tylsää jengiä.

Jaakko Pohjoismäki

Kerran keittiöön pesiytynyt kanta jää mieluusti visiitille pidemmäksikin aikaa, jos olosuhteet vain pysyvät suotuisina.

- Ne lentelevät niin kauan, kuin syötävää riittää. Banaanikärpänen tekee uuden sukupolven kahdessa viikossa. Jos ravintoa riittää, kanta kasvaa nopeasti.

Ulkomainen mahlakärpäslaji ei pärjää Suomen luonnossa.

- Joka syksy muutamat ulkomailta tulleet yksilöt alkavat lisääntyä, mutta kanta kuolee pakkasten myötä. Ulkomaiset kärpäset voivat lisääntyä ulkona vain lämpimällä säällä, Jaakko Pohjoismäki kertoo.

Viinietikka on herkullisin ansa

Internet on täynnä vinkkejä hyviksi havaituista banaanikärpäsloukuista. Monen reseptiin kuuluu punaviini.

- Viini on alkoholikäymisen tuotos, ja alkoholia tekevät hiivat. Kärpäset sukeltavat viiniin, koska kuvittelevat löytävänsä sieltä jotakin syötävää.

Pohjoismäki vinkkaa, ettei ansaa varten tarvitse uhrata illallisviiniä.

Banaanikärpänen tekee uuden sukupolven kahdessa viikossa. Jos ravintoa riittää, kanta kasvaa nopeasti.

Jaakko Pohjoismäki

- Viinietikka toimii oikeastaan paremmin. Myös luonnossa hedelmissä on usein etikkahappokäymistä aikaansaavia bakteereita, ja etikka on kärpäsille herkkua.

Onko hyönteisharrastajalla itsellään sydäntä rakentaa kärpäselle loukku?

- Voi, on. Emmehän me tutkijat muuta teekään kuin rakennamme loukkuja ja tapamme hyönteisiä tutkimusta varten. Siinä ei pari banaanikärpästä tunnu missään, jos vaan tiede menee eteenpäin.