Lakimies: Lappeenranta ei riko kuntaliitossopimustaan

Lappeenrannan kaupunginlakimiehen mukaan Lappeenranta ei riko Ylämaan kanssa solmittua kuntaliitossopimusta, vaikka kaupunki luopuisi Ylämaan urheilu- ja nuorisotalosta.

Ylämaa
Ylämaan nuoriso- ja liikuntatalo.
Tommi Parkkinen/Yle

Kylän urheilu- ja nuorisoseuratalo kuumentaa tunteita Ylämaalla.

Tekninen lautakunta esittää rapistuneen rakennuksen luovuttamista muulle toimijalle. Ylämaalaisten mielestä Lappeenranta sitoutui säilyttämään ja kunnostamaan rakennuksen, kun Ylämaa liittyi Lappeenrantaan vuonna 2009.

Väite pohjaa vuonna 1969 allekirjoitettuun lahjakirjaan. Tuolloin paikalliset yhdistykset lahjoittivat talon Ylämaan kunnalle. Lahjakirjan mukaan "kunnan on kustannuksellaan kunnostettava lahjoitetulla kiinteistöllä olevan seurojentalo ja pidettävä pääasiassa urheilu- ja nuorisotalona käytössä".

Kyllä tämä sitoo Lappeenrantaa. Mutta näkisin, että se sitoo Lappeenrantaa pitämään rakennuksen käyttökunnossa, ei kunnostamaan kokonaan.

Eero Immonen

Kuntaliitossopimuksen mukaan "Ylämaan kunnan omaisuus, velat ja velvoitteet siirtyvät Lappeenrannan omaisuuksiksi, veloiksi ja velvoitteiksi", kun kuntaliitos on tapahtunut. Täten Ylämaan velvoite talosta on siirtynyt Lappeenrannan velvoitteeksi.

"Kyllä tämä sitoo Lappeenrantaa"

Tutkittuaan vuosikymmenten takaista lahjakirjaa kaupunginlakimies Eero Immonen toteaa seuraavaa:

- Kyllä tämä sitoo Lappeenrantaa. Mutta näkisin, että se sitoo Lappeenrantaa pitämään rakennuksen käyttökunnossa, ei kunnostamaan kokonaan. On kuitenkin vaikea arvioida, mikä on lahjakirjan vaatima kunnossapidon määrä.

1920-luvulla rakennettu talo on rapistunut melko lailla. Sen räystäät tippuivat toissatalvella. Töitä olisi etenkin keittiön uusimisessa. Tällä hetkellä esimerkiksi sen hanavesi ei täytä vaatimuksia.

- Käyttökunto on rakennusvalvonnan määriteltävissä oleva asia. Mutta se nyt on selvä että jos räystäät tippuu, niin rakennus ei ole käyttökunnossa.

Lahjakirja ei sido pitämään rakennusta kaupungilla

Lahjakirjan asettama velvoite vaatisi siis Lappeenrantaa uhraamaan jonkin verran rahaa rakennuksen kunnostamiseen, ei kuitenkaan 700 000 euroa, joka on rakennuksen kokonaan kunnostamiselle arvioitu kustannus.

Immosen tulkinnan mukaan Lappeenranta ei kuitenkaan riko kuntaliitossopimustaan, vaikka ei näin teekään.

- Lahjakirjan velvoitteet siirtyivät kuntaliitoksessa Lappeenrannan kaupungille lain nojalla, huolimatta kuntaliitossopimuksesta. Lahjakirja on luonteeltaan yksityisoikeudellinen, eli tässä rikotaan lahjakirjan säännöksiä.

Talon pitämiseen kaupungin omistuksessa sopimus ei sen sijaan velvoita. Sen sijaan lahjakirjan velvoite siirtyy edelleen uudelle omistajalle, mikäli kaupunki luovuttaa rakennuksen esimerkiksi Ylämaan kotiseutuyhdistykselle tai vastaavalle toimijalle.