1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pussy Riotin jäsen: Vankileirin apulaisjohtaja uhkaa tappaa

Nadežda Tolokonnikova haluaa pois vankileiriltä, jossa olot hänen mukaansa ovat kuin väkivaltaisessa orjuudessa. Tolokonnikovan mukaan apulaisjohtaja vastasi valitukseen tappouhkauksella.

Ulkomaat
Nadežda Tolokonnikova.
Pussy Riotin jäsenen Nadežda Tolokonnikova on siirretty Siperiaan, vahvistaa Venäjän ihmisoikeusasiamies Vladimir Lukin.Maxim Shipenkov / EPA

Venäläisen punkperformanssiryhmän Pussy Riotin jäsen Nadežda Tolokonnikova on ryhtynyt vankileirillä syömälakkoon päästäkseen toiseen vankilaan.

Tolokonnikova sanoo tiedotusvälineille toimittamassaan kirjeessä, että leirin naisvangit pakotetaan tekemään töitä 16–17 tuntia päivässä, nukkua annetaan vain neljä tuntia, ja vankeja rangaistaan ankarasti vähäisistäkin rikkomuksista.

Rankaisukeinoja ovat muun muassa hakkaaminen sekä ruoan, veden ja WC-käyntien epääminen. Kerran naiset myös pakotettiin työskentelemään alasti leirin ompelimossa, Tolokonnikova sanoo ja vertaa oloja orjuuteen.

Hän kertoo päättäneensä lopettaa työt ompelimossa, jossa tehdään poliisien univormuja, ja ryhtyä syömälakkoon, kun leirin apulaisjohtaja uhkasi tappaa hänet hänen valitettuaan työoloista. Hän sanoo olevansa peloissaan henkensä ja terveytensä puolesta.

Hätääntynyt kirje

Kaksivuotista tuomiota kärsivä Tolokonnikova on ollut Mordvassa sijaitsevalla vankileirillä runsaan vuoden. Tähän saakka hän on puhunut tilanteestaan ja erimielisyyksistä leirin johdon kanssa rauhallisesti, mutta nyt kirjeen sävy on hyvin hätääntynyt, kertoo uutistoimisto AFP.

Tolokonnikova on kirjoittanut erikseen muodollisen valituksen, jossa hän pyytää viranomaisia tutkimaan leirin apulaisjohtajan uhkauksen.

Vankilan johto sanoo selvittävänsä Tolokonnikovan väitteet. Johto on jo kiistänyt, että työpäivät olisivat epäinhimmillisen pitkiä. Sen mukaan vangit tekevät töitä kahdessa kahdeksantuntisessa vuorossa

Tolokonnikova ja toinen Pussy Riotin jäsen Marija Aljohina tuomittiin viime vuoden elokuussa kahdeksi vuodeksi vankeuteen. Perustelu oli uskonrauhaa rikkonut huliganismi. Pussy Riot esitti ortodoksikirkossa Moskovassa punkrukoukseksi kutsumansa performanssin, jossa arvosteltiin tuolloista pääministeriä, nykyistä presidenttiä Vladimir Putinia.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi