Seksuaaliterapiasta leima otsaan? 

Ammattilaiset arvioivat, että Lapissa seksuaaliterapiaan hakeutuu vain murto-osa avun tarvitsijoista. Pienillä paikkakunnilla seksuaalisiin ongelmiin avun hakeminen voidaan kokea hankalaksi.

terveys
Kädet päällekkäin pöydän päällä.
Yle

Avun hakeminen seksuaalisiin ongelmiin koetaan varsinkin pienillä paikkakunnilla vaikeaksi. Kemiläinen seksuaaliterapeutti Nina Mömmö -Koskiniemi kertoo, että terapiasta voi saada apua muun muassa haluttomuuden, uskottomuuden, itsetunto-ongelmien ja seksiriippuvuuden aiheuttamiin ongelmiin. Hänen mukaansa seksuaalisuus on kuitenkin edelleenkin vielä tabu ja terapiaan hakeutumisen kynnys on ihmisillä korkea.

- Lapissa on pieniä kaupunkeja ja sosiaalinen kontrolli voi ainakin tuntua kovalta. Pelätään, että joku saa tietää seksuaaliterapiassa käynnistä ja ihmisen ongelmista, Mömmö-Koskiniemi kuvaa.

Pelätään, että joku saa tietää seksuaaliterapiassa käynnistä ja ihmisen ongelmista.

Niina Mömmö -Koskiniemi

"Ihan muuten vain"

Meri-Lapissa vuodesta 2009 lähtien seksuaaliterapeuttina toiminut Mömmö-Koskiniemi kertoo, että ihmisiltä vaatii eniten uskallusta varata aika ja tulla ensimmäisen kerran vastaanotolle.

- Moni vielä ulko-ovella selittelee, että ei tässä seksuaaliterapiaan tultu, vaan ihan muuten vain juttelemaan. Yleensä ihmiset ovat kuitenkin jo ensimmäisen kerran jälkeen huojentuneita, että eikö tämä tämän vaikeampaa ollutkaan, Mömmö-Koskiniemi nauraa.

Murto-osa terapiassa

Lapissa toimii Mömmö-Koskiniemen ohella vain muutama laillistettu seksuaaliterapeutti, mutta ammattilaiset arvioivat terapian tarpeen olevan huomattavasti suurempi kuin vastaanotolle tulleiden määrä kertoo.

Julkisellakin puolella on pikkuhiljaa havahduttu seksuaaliterapien tarpeellisuuteen. Lapin keskussairaalassa on pari vuotta sitten avattu seksuaalineuvontapoliklinikka.

- Minusta se on oikein hyvä asia, koska seksuaalisuus liittyy ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, Mömmö-Koskiniemi sanoo.

Hän yhdistäisi seksuaalisuuden jopa työhyvinvointiin.

- Jos ihminen on tyytyväinen itseensä, elämäänsä ja parisuhteeseensa, niin se näkyy kaikessa, satoja asiakkaita vuosien aikana hoitanut Mömmö-Koskiniemi vakuuttaa.