1. yle.fi
  2. Uutiset

Aranda lähtee kalaan

Merentutkimuslaitos Aranda lähtee tiistaina ensimmäiselle kalakantojen seurantamatkalle. Tutkimuskohteena ovat silakka ja kilohaili.

Kotimaan uutiset

Suomen ympäristökeskuksen merentutkimusalus Aranda lähtee tiistaina ensimmäistä kerta kalakantojen tutkimusmatkalle.

Selkämerelle, pohjoiselle Itämerelle ja Suomenlahdelle suuntaavan Arandan tarkoituksena on kerätä tietoa silakka- ja kilohailikantojen tilasta.

Kaksiviikkoisella matkallaan Aranda seuraa kalakantoja varta vasten asennetuilla kaikuluotaus- ja troolauslaitteilla. Lisäksi alukselle on rakennettu kalankäsittelykontti.

Tuntemattomia uhkia

Rehevöitymisen vaikutuksia silakoihin ei tunneta kovin hyvin. Silakka (Clupea harengus membras) on sekä saaliin määrällä että arvolla mitaten Suomen ammattikalastajien tärkein kohde.

Liiallinen pyynti on romahduttanut monia kalakantoja, mutta silakkaa on todennäköisesti suojellut se, että se kutee matalassa vedessä. Lisäksi saalis koostuu suurelta osin aikuisista kaloista.

­Itämeren ympäristömuutokset saattavat uhata silakan käyttöä, sillä kaloista on löydetty terveydelle edullisten aineiden lisäksi myös ihmisille haitallisia aineita, kuten dioksiinia.

Silakoiden suuret dioksiinipitoisuudet huolestuttavat muun muassa elintarvikeviranomaisia.

Teollisuuden maustekalat ja täyssäilykkeet onkin viime aikoihin asti tehty lähes yksinomaan kilohailista (Sprattus sprattus). Maailman kilohailisaaliista suurin osa kalastetaan Itämerestä.

Itämeren kilohailisaaliit ja –kannan koko vaihtelee voimakkaasti, mutta siihen liittyviä mahdollisia uhkatekijöitä ei kunnolla tunneta.

Lisätietoa löytyy Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen (siirryt toiseen palveluun) sivuilta.

Lue seuraavaksi