1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Wong Kar-wai teki kungfu-elokuvasta taidetta

Aasialaisen elokuvan supertähti Wong Kar-wai kertoi Yle Uutisille siirtymisestään kungfu-elokuvaan. Bruce Leen opettajasta kertova The Grandmaster on yhtä aikaa toimintaa ja taidetta.

Elokuvaohjaaja Wong Kar-wai. Kuva: Yle

Hongkongin nimekkäin elokuvaohjaaja Wong Kar-wai tunnetaan haikean kauniista elokuvista, joissa sykkii menneiden vuosikymmenten sydän. Aivan ensimmäisenä häneltä ei odottaisi toimintaelokuvaa.

Berliiniläisessä sviitissä istuva kohtelias kiinalainen herrasmies on kuitenkin tehnyt juuri sellaisen. Oikeastaan se on häneltä jo toinen, psykedeelisen _Ashes of Time _(1994) -miekkasankarieepoksenjälkeen.

Wongin uusi elokuva _The Grandmaster _(2013) kertoo kungfu -legenda Bruce Leen opettajasta Yip Manista (1893-1972). Se on paitsi erilainen toimintaelokuva, myös erilainen Wong Kar-wai -elokuva.

- Aikaisemmat elokuvani ovat perustuneet kirjoihin tai novelleihin. Tämä perustuu oikeisiin ihmisiin, Yip Manin elämäntarinaan, ohjaaja pohtii.

Olipa kerran kungfu

Wong Kar-wain ulkoelokuvallinen tavaramerkki ovat aurinkolasit, jotka pysyvät nytkin päässä vaikka on jo ilta ja olemme sisällä. Haastattelujen välissä ohjaaja polttaa tupakkaa. Tai voisi jopa sanoa, että tupakoinnin välissä hän antaa haastatteluja.

_- _Elokuvani nimi voisi olla Once Upon a Time in Kung Fu. Se on elokuva kungfusta, joka on muutakin kuin lyömistä ja potkimista. Siinä on kyse filosofioista: kunniasäännöistä ja rohkeudesta.

The Grandmasterin pääosanesittäjistä Tony Leung on tuttu Wongin aikaisemmista elokuvista (mm. _Happy Together, _1997, _In the Mood for Love, _2000, 2046, 2004). Zhang Ziyi puolestaan muistetaan Suomessa roolistaan Ang Leen elokuvassa Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme (2000).

Aasiassa Leung ja Zhang ovat Brad Pittin ja Angelina Jolien veroisia supertähtiä. Silti kungfu -mestarin rooli vaati molemmilta vuoden hiet.

- He harjoittelivat vuoden päivät. Erityisen rankkaa se oli Tony Leungille, joka on jo 47 vuotta eikä ollut koskaan harrastanut taistelulajeja. Hän aloitti tyhjältä pöydältä ja teki kaikkensa kyetäkseen esittämään roolinsa. Samalla hän kiinnostui kungfun filosofiasta, Wong Kar-wai kertoo.

"Elokuvani eivät ole surullisia"

Elokuvaa valmistellessaan myös ohjaaja Wong Kar-wai kiinnostui kungfun filosofiasta. Hän kiersi eri puolilla Kiinaa haastattelemassa kungfu-mestareita.

- Kungfu ei ole vain niille, jotka harrastavat taistelulajeja. Uskon, että siinä on paljon ajatuksia, jotka ovat arvokkaita jokapäiväisessä elämässämme. Voidakseen olla suurmestari täytyy olla itseluottamusta, nöyryyttä ja anteliaisuutta, Wong sanoo nyt.

The Grandmaster -elokuvassa näitä hyveitä edustavat eri koulukuntien mestarit. Heidän väliinsä vedetyt rajat erottavat heidät toisistaan traagisin seurauksin.

Juuri tällaisista sydäntäsärkevistä asetelmista Wong tunnetaan. Aiheeksi kelpaa niin kielletty rakkaus kuin kahden kungfu -koulukunnan ylittämätön kuilukin.

- Minusta elokuvani eivät ole surullisia. Elämä vain on sellaista. _The Grandmasterissa _sanotaan, että elämä ilman katumusta ei olisi hauskaa, Wong sanoo.

- Elokuvissani on kyse siitä, että on meillä on ollut jotain, jonka jaoimme. Ei siitä, että nyt me menetimme sen.