1. yle.fi
  2. Uutiset

Lapin kamariorkesteri: maailmanmaineesta keskinkertaisuuteen?

Lapin kamariorkesteri joutunee säästämään näyttävimmästä toiminnastaan, jos kulttuuritoimen säästöt suunnataan Rovaniemen kaupungin kulttuurijohtajan Marja Wideniuksen esityksen mukaan. Vapaa-ajan lautakunta päättää torstaina, leikataanko juuri lentoon päässeeltä huippuorkesterilta siivet.

kulttuuri
Lapin kamariorkesteri Rovaniemen taidemuseo Korundissa
Rovaniemen taidemuseo

Rovaniemen kaupungin vapaa-ajanlautakunta päättää kulttuuritoimen talouden tasapainottamistoimista seuraavassa kokouksessaan torstaina. Kaupunginhallitus edellyttää, että jokainen toimielin tekee toimenpideohjelman talouden tasapainottamisesta vuosina 2014 - 2017.

Siten esimerkiksi kulttuuritoimi joutuu tekemään esityksen niistä harkinnanvaraisista palveluista, joista voidaan kokonaan luopua. Lisäksi on esitettävä vaihtoehtoisia tapoja järjestää palvelut nykyistä edullisemmin.

Kulttuuritoimessa säästötoimet iskevät muun muassa Lapin kamariorkesteriin, joka on juuri lyömässä itsensä läpi laajaan kansainväliseen tietoisuuteen. Kulttuurijohtaja Marja Widenius esittää, että kamariorkesterilta lopetettaisiin kalliit oopperatuotannot ja levytykset sekä karsittaisiin esiintyjävieraista ja lisämuusikoista.

- Keskittyminen niihin kamarimusiikkikonsertteihin on se vaihtoehto, kun näitä vaikeita vaihtoehtoja pitää punnita. Mutta mikään ei ole poissuljettua, jos saadaan ulkopuolista rahoitusta ja sponsoreita toiminnalle. Esitän myös, että kaupunginhallitus ottaa vastuulleen tämän kansainvälistymisasian, koska siinä on kyseessä koko kaupungin kansainvälistyminen ja koko kaupungin imago.

Onko hinta liian kova?

Lapin kamariorkesterin kannatusyhdistyksen LAKKA ry:n puheenjohtaja Leena Tiitinen on pöyristynyt Rovaniemen kaupungin suunnitelmista.

- Jos vapaa-ajan lautakunta hyväksyy tuon esityksen, se on lähes kuolinisku kamariorkesterille. Tämä typistää ohjelman niin, että vain vakinaiset soittajat soittavat pelkkää kamarimusiikkia.

Rovaniemellä kuitenkin laitetaan rahaa orkesteriin noin 15 euroa vuodessa asukasta kohden, kun koko maan orkesteripaikkakuntien keskiarvo on 10 euroa. Toisaalta kamariorkesteri on päässyt huippuyhtyeiden joukkoon Suomessa ja viime aikoina yhä selvemmin myös ulkomailla, minkä todistaa palkintoehdokkuus kansainvälisen Gramophone-lehden vuoden klassinen levy -äänestyksessä.

Vaihtoehtoina ovat - kärjistettynä - säilyttää kansainvälinen taso kalliilla tai laskeutua maakuntasarjan tasolle halvalla.

- Olemmeko me Rovaniemellä jotenkin vähempiarvoisia ihmisiä kuin jossain Helsingissä? Tämä on arvovalinta. Tässä säästöesityksessä pitää ottaa huomioon myös se, että säästöjen vuoski lippujen myyntikin vähenee. Arvioin, että tämä säästö jäisi kulttuurijohtajan arvion eli 80 000 - 90 000 euron sijaan todennäköisesti 50 000 euroon. Eikö se ole semmonen hinta, minkä Rovaniemen kannattaa maksaa tästä?

Jos Rovaniemi antaa sellaisen signaalin, että Lapin kamariorkesterin kukoistuksen aika loppuu nyt, on uusien soittajien rekrytointi entistä vaikeampaa. Tiitinen pelkää, että samalla alkaa myös pako orkesterista muualle.

- Minä pelkään, että taiteellinen johtaja (John Storgårds) lähtee täältä, ja ammattimaisten muusikoiden kiinnostus Rovaniemelle vähenee, että kyllä tässä tehdään karhunpalvelus Rovaniemelle.

Tieto ei kulje

Päätös keskittyä säästöissä ei-lakisääteisiin palveluihin tehtiin kaupungin johtoryhmässä, jossa ei ole kulttuuritoimen edustajaa. Siten päätös keskittää säästöt vain ei-lakisääteisiin palveluihin tuli kulttuurijohtaja Wideniuksen mukaan annettuna.

Wideniuksen mukaan säästökohteiden etsintää vaikeuttaa myös se, että palvelujen tilaaja eli kulttuurijohtaja ei saa palveluiden tuottajilta tietoja todellisesta kulurakenteesta. Widenius sanoo keränneensä kustannustietoja suuresta excel-taulukkomassasta kahden kuukauden ajan.

Tilanne on varsin kummallinen, kun samaan aikaan yhdistyspohjalta ponnistava Rovaniemen teatteri pystyy esittämään jokaisesta produktiosta yksilöidyn kustannusarvion ja toteutuneista kustannuksista vastaavan raportin.

Lue seuraavaksi