Israel syyttää EU-diplomaatteja provokaatiosta

EU on vaatinut Israelilta selitystä välikohtauksesta, jossa Israelin sotilaat takavarikoivat EU-diplomaattien saattaman avustuskuljetuksen. Israelin mielestä selitystä kaivataan diplomaateilta ja heidän hallituksiltaan.

Ulkomaat

Israel syyttää palestiinalaisalueelle avustuskuljetusta viime viikolla viemässä olleita EU-diplomaatteja provokaatiosta. EU on vaatinut Israelilta selvitystä välikohtauksesta, jossa Israelin sotilaat takavarikoivat kuljetuksen ja kohtelivat silminnäkijätietojen muun muassa ranskalaisdiplomaattia kovakouraisesti.

Israel puolestaan katsoo, että diplomaatit rikkoivat diplomaattisia menettelytapoja, ja selityksen velkaa ovat diplomaatit sekä heidän hallituksensa. Israel myös sanoo ranskalaisdiplomaatin itse syyllistyneen välikohtauksessa väkivaltaan.

Ranskalaisnainen Marion Castaing on kertonut, että sotilaat kiskoivat hänet autosta ja pakottivat maahan, vaikka häntä suojaa diplomaattinen koskemattomuus. Noustuaan ylös nainen läppäisi tai yritti lyödä israelilaissotilasta.

Israelin ulkoministeriön edustaja sanoo uutistoimisto AFP:lle, että nainen poistettiin autosta, mutta tämä meni sen jälkeen itse maahan makaamaan passiivisen vastarinnan osoituksena. Noustuaan ylös nainen löi sotilasta kasvoihin, ministeriön edustaja sanoo.

Ministeriön edustajan mukaan Israelin edustajat ovat jo keskustelleet välikohtauksesta EU:n ja Ranskan edustajien kanssa.

Ministeriö sanoo, että Israel on jo tehnyt selväksi, ettei hyväksy diplomaattien toimintaa. Ministeriö sanoo, että hallitukset lähettävät diplomaatit toimimaan sillanrakentajina eikä provokaattoreina.

EU-diplomaatit olivat viemässä hätäapukuljetusta Länsirannalle. Se oli tarkoitettu 120 palestiinalaiselle, joiden asumukset tuhottiin viime viikon maanantaina Israelin korkeimman oikeuden päätöksellä. Sen mukaan kyläläisillä ei ollut tarvittavia rakennuslupia.

Saattueessa oli diplomaatteja Ranskasta, Britanniasta, Espanjasta, Irlannista ja Australiasta sekä EU:n edustajia. Lisäksi mukana oli avustustyöntekijöitä ja palestiinalaisia.

Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n edustaja Hanan Ashrawi on tuominnut Israelin toimet avustuskuljetuksen välikohtauksessa.

Lähteet: AFP