1. yle.fi
  2. Uutiset

Ylen Jaana Kanniselle tiedonjulkistamispalkinto

Yle Uutisten ulkomaantoimittaja Jaana Kanninen on yksi tämän vuoden tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon saajista - ja ainoa toimittaja. Kanninen palkittiin ilmastonmuutosta käsittelevästä raportoinnista.

kulttuuri
Jaana Kanninen.
Jaana Kanninen.Yle

Kaikkiaan palkintoja jaettiin kahdeksan kappaletta. Elämäntyöpalkinnon saivat psykiatrian professori Matti O. Huttunen ja lastenkirjailija Mauri Kunnas.

Kannisen lisäksi esimerkillisestä tiedonjulkistamisesta palkittiin professori Sixten Korkman sekä neljän eri teoksen tekijä tai tekijäkunta.

Jaana Kanninen on toiminut Yleisradiossa toimittajana 1980-luvulta. Hän työskentelee Yle Uutisten ulkomaantoimituksessa.

Oivaltavan uutisreportterin eetosta ja paatosta

Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan palkintoperusteluissa Jaana Kannista kiitetään ilmastonmuutokseen liittyvien aiheiden laajasta, oivaltavasta ja monipuolisesta käsittelystä.

Perustelujen mukaan Kanninen ei eksy yksityiskohtien näreikköön eikä myöskään käsittele aihepiiriään pelkkänä asiantuntijoiden kiistelynä tai poliittisten julkilausumien toistamisena.

Kanninen on neuvottelukunnan mukaan osoittanut, ettei taitavan uutisreportterin ole pakko suhtautua maailmaan kylmän etäisesti vaan hän saa ottaa sekä eetoksellaan että paatoksellaan osaa maailman tapahtumiin.

Kaksi elämäntyöpalkintoa

Professori, psykiatrian erikoislääkäri Matti O. Huttunen palkittiin mielenterveystyön ja psykiatrian alalla tehdystä merkittävästä tiedonjulkistamistyöstä.

Kirjailija ja taiteilija Mauri Kunnas puolestaan on ansioitunut lastenkirjoilla tehdystä merkittävästä ja pitkäjänteisestä tiedonjulkistamistyöstä.

Palkinnon esimerkillisestä tiedonjulkistamisesta Jaana Kannisen lisäksi seuraavat henkilöt:

  • Professori Arto Mustajoki teoksesta Kevyt kosketus venäjän kieleen
  • Historiantutkija, filosofian tohtori Mirkka Lappalainen teoksesta Jumalan vihan ruoska. Suuri nälänhätä Suomessa 1695-1697
  • Professori, valtiotieteiden tohtori Sixten Korkman talouspolitiikan ja -tieteen alalla tehdystä merkittävästä tiedonjulkistamistyöstä
  • Valokuvaaja Markku Saiha teoksesta Luontokuvauksen käsikirja
  • Suomen ja Skandinavian historian dosentti Panu Pulma, filosofian maisteri Tuula Rekola, filosofian tohtori Miika Tervonen, filosofian tohtori Risto Blomster, yhteiskuntatieteiden maisteri Sarita Friman-Korpela ja dosentti, filosofian tohtori Anna Maria Viljanen teoksesta Suomen romanien historia

Opetusministeriön myöntämän tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon suuruus on 15 000 euroa. Elämäntyöpalkinto on 20 000 euroa.

Opetusministeriö on jakanut tiedonjulkistamisen valtionpalkintoa vuodesta 1968 lähtien. Esityksen palkinnonsaajista tekee tiedonjulkistamisen neuvottelukunta.

Lue seuraavaksi