Ylistarossa halutaan selkeät säännöt marjanpoiminnalle

Ulkomaisten marjanpoimijoiden virta pohjalaismetsiin on herättänyt paikallisissa närää. Nimittäin Pohjois-Suomessa toimiva marjayrittäjä ajattaa Rovaniemeltä marjanpoimijoita etelämmäs pohjalaisten marja-apajille.

Kotimaa
Kypsiä, punaisia puolukoita.
Puolukoita.Maarit Myyrä, Saarijärvi

Ylistaron Untamalan kylässä on paikallisten asukkaiden harmitus yltynyt parin viime vuoden aikana, kun marjanpoimijoiden virta on tullut omille nurkille. Poimijat tulevat pakettiautoin ja pikkubussein ja putsaavat luonnonmarjat asutuksen liepeiltä. Kylän asukas Raimo Rannanpään mielestä vuosikymmeniä vanha jokamiehenoikeus vaatisi jo päivityksen. Hänen mielestään poliitikkojen pitäisi tarttua toimeen, jolloin pelisäännöt saataisiin selviksi.

- Poliitikkojen pitäisi tehdä koko systeemille uusittu sääntö jo ensi vuodeksi, vaatii Rannanpää.

Se palvelisi sekä marjanpoimijoita että yrittäjiä, jatkaa Rannanpää. Hän ei kadehdi marjanpoimijoiden palkkiota, 40 senttiä per noukittu marjakilo, mutta säännöt kaipaisivat tarkentamista.

Asutuksen läheltä pois

Niin ikään ylistarolainen Arto Nortunen puolestaan on pohtinut miksi pohjoissuomalaisen yrittäjän kannattaa ajattaa poimijat Rovaniemeltä ensin Ähtäriin ja sieltä käsin poimijat käyvät pohjalaismetsissä Ylistaroa myöten.

- Ymmärän sen, että täällähän on hyvät tiet ja teitä pitkin pääsee hyville marjapaikoille. Yrittäjähän tietenkin tekee hommansa niin, että saavuttaa parhaimman tuloksen, pohdiskelee Nortunen.

Tärkeintä kuitenkin sekä Nortusen että Rannanpään mielestä on se, että poimijat eivät tule lähelle asutusta , ei liian lähelle pihapiiriä.

- Hiukan kauemmas asutuksesta niin kaikki on ok, sanoo Nortunen.