Guggenheim-säätiö ehdottaa arkkitehtuurikilpailua taidemuseon rakentamiseksi

Guggenheim-säätiö esittää avoimen kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun järjestämistä uuden taidemuseon rakentamiseksi Helsinkiin. Kilpailu toteutettaisiin yksityisin varoin. Guggenheim-säätiö julkisti uuden museoehdotuksensa tiistaina Helsingissä.

kulttuuri
Alue, johon Helsingin Guggenheim-museot suunnitellaan rakennettavaksi.
Alue, johon Helsingin Guggenheim-museota suunnitellaan rakennettavaksi.Guggenheim Helsinki

Guggenheim-säätiön mielestä paras paikka mahdolliselle taidemuseolle olisi Etelärannan ja Laivasillankadun risteyksessä Olympiaterminaalin kyljessä Helsingissä. Vielä vuosi sitten selvitysryhmä ehdotti, että taidemuseo rakennettaisiin Eteläsataman rantaan Katajanokalle.

Säätiö toivoo, että Helsingin kaupunki tekee syksyn aikana päätöksen tontin varaamisesta arkkitehtuurikilpailua varten.

Ehdotuksen mukaan Guggenheim Helsinki painottuisi esittelemään pohjoismaista ja kansainvälistä designia ja arkkitehtuuria.

- Esitämme seuraavaksi arkkitehtuurikilpailua, jossa arkkitehdit etsivät ratkaisua kohteelle. Toivomme tuomaristoon edustajia sekä valtiolta että Helsingin kaupungilta. Kilpailusta tulisi avoin ja kansainvälinen, sanoo Guggenheim-säätiön varajohtaja Ari Wiseman.

Rahoitus uusiksi

Solomon Guggenheim -säätiön johtajakaksikon, Richard Armstrongin ja Ari Wisemanin esittelemässä uudessa ehdotuksessa taidemuseo rakennettaisiin aikaisempaa esitystä väljemmin ehdoin ja halvemmalla. Vuosikulut olisivat noin 13 miljoonaa euroa eli noin kymmenen prosenttia vähemmän.

Lisäksi vuosittainen hallintomaksu on puolitetttu aiemmasta kahdesta miljoonasta eurosta miljoonaan euroon. Lisenssimaksu rahoitettaisiin yksityisin varoin.

Taidemuseon vuosittaiseksi kävijämääräksi on aikaisemmin arvioitu 500 000. Nyt uudessa ehdotuksessa uskotaan, että museon houkuttelevuus on vieläkin suurempi ja museovieraita saapuu aikaisempaa arviota enemmän.

Guggenheim Helsinki -museon myönteisten taloudellisten vaikutusten arvioidaan olevan 41 miljoonaa euroa vuodessa. Museon uskotaan työllistävän suoraan runsas sata henkilöä. Epäsuorien työllisyysvaikutusten arvioidaan Suomessa olevan yli 300 työpaikkaa.

Helsinki sai vuolaat kehut

Säätiön johto on vieraillut Suomessa useasti tänä vuonna keskustelemassa hankkeesta Helsingin virkamiesjohdon kanssa.

Museoesitys on kiinnostanut tiedotusvälineitä jo pitkään ja aihetta on seurattu tiiviisti. Guggenheim-tiedotustilaisuudessa Aalto-yliopiston Mediakeskus Lumessa Helsingissä oli tiistaina paikalla useita kymmeniä toimittajia. Lisäksi esittelytilaisuudessa oli läsnä poliittisia päätöksentekijöitä ja julkisen hallinnon sekä Helsingin alueen kulttuuri- ja liike-elämän edustajia.

Guggenheim-säätiön johtaja Richard Armstrong kehui vuolaasti Helsinkiä ja sanoi kaupungin erottuvan monista ehdokkaista edukseen.

- Olemme vahvasti sitoutuneita perustamaan uuden museon Helsinkiin. Helsingillä on rikas historia taiteen, designen ja arkkitehtuurin kotina, Richard Armstrong toteaa.

Guggenheim Helsinki -hanke kaatui viime vuoden toukokuussa kaupunginhallituksessa äänin 7-8. Hanketta kannattivat kokoomuksen valtuutetut ja suurin osa RKP:n valtuutetuista. Vastustajia olivat Sdp, perussuomalaiset, vasemmistoliitto ja valtaosa vihreistä.

Vastustusta silloin herätti muun muassa rahoitus. Museorakennuksen kustannusarvio oli 130-140 miljoonaa euroa.

Nyt kaivataan keskustelua

Tämänkertaisen esityksen yhteydessä säätiö on korostanut, että kysymys on vasta keskustelunavauksesta museon perustamiseksi. Säätiö toivoo vilkasta kansalaiskeskustelua hankkeesta.

Lokakuun aikana järjestetään yleisölle avoimia Guggenheim Helsinki Live -tilaisuuksia, joissa voi keskustella säätiön edustajien kanssa hankkeesta.