1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Enemmän kuin kolme lasta päivässä hoitoon alkoholin vuoksi

Päihdehoitoon hakeutuu jo alle 14-vuotiaita lapsia. Etenkin alaikäisten kannabiksen käyttö on hälyttävästi lisääntymässä. Nuoret tarvitsevat nopean puuttumisen ja kuntouttavan päihdehoidon paikkoja ehdottomasti lisää.

Piirroskuva pojasta pullossa.
Jami aloitti kannabiksen polton 13-vuotiaana. Viivi veti ensimmäiset mökkyräkännit 15-vuotiaana. Molemmat lapsukaiset sukelsivat syvälle päihdekierteeseen, jossa viina, lääkkeet ja huumeet olivat arkipäivää. "Se oli hienoo siihen saakka, kun jäätiin kiinni".

Vuonna 2011 joutui yli 1 250 10-17-vuotiasta lasta poliklinikoille ja sairaaloihin pelkästään alkoholin takia. Jos mukaan otetaan muut päihteet, luku on huomattavasti suurempi. Tieto on peräisin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen hoitoilmoitusrekisteristä.

A-klinikkasäätiöllä on nuorisoasemia Helsingissä, Espoossa, Tampereella ja Turussa. Näissä avohoitopaikoissa kävi viime vuonna 310 alle 18-vuotiasta nuorta.

Tilastojen mukaan alaikäisten raittius on yleistynyt 2000-luvun puolivälin jälkeen vuosi vuodelta. Kääntöpuolena on se, että aiempaa suurempi joukko on vaarassa syrjäytyä ja raju päihteiden käyttö on heille osa ongelmaa.

- Aloitin 13-vuotiaana kannabiksella. Sitten mukaan tulivat viina, lääkkeet ja imppaus. Vedin lähes joka päivä, ennen kuin jäin kiinni ja jouduin laitokseen, kertoo 14-vuotias Jami tämän illan Ajankohtaisessa kakkosessa.

Puhalletaan yhteen hiileen

Suomen Vanhempainliiton toiminnanjohtajan Tuomas Kurttilan mielestä meillä on hirveän vahva yksin kasvattamisen ja yksin pärjäämisen kulttuuri.

Vanhemmat kokevat olevansa jaksamisen äärirajoilla, kun he käyvät loputtomia neuvotteluja teiniensä kanssa kotiintuloajoista ja alkoholin käytöstä.

- Kun olemme kysyneet vanhemmilta, minkälaista kasvatuskulttuuria he haluavat, niin esiin on tullut suuri halu yhteiseen kasvatussopimiseen. Parhaimmillaan se olisi sitä, että vanhemmat voisivat sanoa teinillensä, että tämän koulun vanhemmat ovat yhdessä sitoutuneet siihen, että alaikäisille ei alkoholia osteta.

- Näen juopottelevan lapsen taustalla monta aikuisten tekemää valintaa. Se, minkälaiset rajat asetan omassa perheessäni suhteessa alkoholiin, vaikuttaa myös muihin lapsiin, perheisiin ja siihen koko yhteisöömme, jossa elämme, sanoo Tuomas Kurttila.

Lisää aiheesta Ajankohtaisessa kakkosessa tiistaina 24.9. TV2 kello 21