1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

"Ne on reiluja jätkiä ne kotkalaiset"

Entinen jalkapalloilija Atik Ismail on tehnyt kirjan suomalaisesta jalkapallosta. Teos esittelee kotimaisten jalkapallokenttien suurimpia nimiä. Kotkalaisella jalkapallolla on kirjassa oma, iso osansa. Niin myös kirjoittajan sydämessä.

urheilu
Atik Ismail kuvassa
Kari Salmela

Jalkapalloilijana tunnetuksi tullut Atik Ismail on pukemassa suomalaisen jalkapallon historiaa kirjan muotoon. "Mestaruussarjan maestrot" -nimellä kulkeva kirja esittelee nimensä mukaisesti kotimaisten jalkapallokenttien kirkkaimpia tähtiä ja taitavimpia pallovirtuooseja 1960-luvulta alkaen.

- Kun aloin ikääntyä, aloin miettiä, ettei minulta jää aineellista perintöä, mutta henkistä perintöä ehkä haluaisin jälkeeni jättää. 60-luvun jalkapalloa tuli seurattua paljon, isäni pelasi jalkapalloa sodan jälkeen Turussa ja vei minut peliuransa jälkeen usein katsomaan pelejä, selittää Ismail kirjaprojektinsa taustoja.

Kotka vahvasti esillä

Kotkalainen jalkapallo omine tähtineen saa kirjassa oman, merkittävän tilansa. Kotkalaisen jalkapallon historian muistelu saa muutoinkin puheliaan Ismailin innostumaan entisestään. Yhdeksi merkittävimmäksi muistoksi hän nostaa kotkalaisfudaajien urheilullisen asenteen.

- Kotkassa on sellainen raikas ilmapiiri joka sopii hyvin jalkapalloon. Ne on reiluja jätkiä ne kotkalaiset, jo ihan omissa muistikuvissanikin , sieltä 60-luvulta lähtien.

Kotkalaispelaajista Atikin muisteloissa nousee esille yksi ylitse muiden. Arto Tolsa. Kotkan Työväen Palloilijoissa yli 200 pääsarjaottelua pelannut maalitykki on piirtynyt Ismailin muistiin lähtemättömällä tavalla. Ja luonnollisesti myös kirjaan.

- Arto Tolsa on kirjani omistuskirjoituksessakin. Sellainen sydämellisyys, herkkyys, toisaalta valtava taito ja itsepäisyys jäivät mieleen. Vuodesta -75 pelasimme yhdessä a-maajoukkueessa. Kyllä ne pelit sykähdyttivät aika lailla, Ismail muistelee.

Koskettava projekti tekijälle ja päähenkilöille

Kirjan tekemisen motiivina on siis kunnioitus vanhoja jalkapallomestareita kohtaan. Atik Ismail kiersi maata kasettinauhurin kanssa haastattelemassa entisiä pelaajia, omia sankareitaan. Tapaamiset olivat lämpimiä ja koskettavia, molemmin puolin.

- Monet nimet, etenkin 60-luvulta ovat pyörineet lähinnä mielessä ja monet heistä sain tavata kasvotusten. Kun heidät on saanut tavata, kätellä ja muistella heidän kanssaan menneitä, ovat kohtaamiset olleet henkeä salpaavia. Kun olen lähettänyt tai lukenut heille kirjoittamiani tekstejä, on sieltä tullut hyvää palautetta ja kiitollisuutta siitä, että joku viitsii muistella heidän peliuraansa. Se on ollut hyvin kannustava tekijä, Ismail huokaa.

Lue seuraavaksi