Koillismaan murre taipui kongolaisten puheenparteen

Kongolaiset pakolaisperheet ovat sopeutuneet Pudasjärvelle hyvin. Erityisesti lasten puheessa kuuluu jo paikallinen murre. Uusia pakolaisia pikkukaupunkiin tulee mahdollisesti Syyriasta.

Kotimaa
Kongolaisia kiintiöpakolaisia Pudasjärvellä.
Ensio Karjalainen / Yle

Reilut puolitoista vuotta sitten Pudasjärvelle Kongosta saapuneet noin 40 kongolaista ovat kotoutuneet Koillismaalle hyvin. Lähinnä äiti-lapsi -perheistä koostuvan yhteisön nuorimmat ovat oppineet Suomen kielen hyvin. Vanhemmatkin työskentelevät ahkerasti vieraan kielen kimpussa.

Pudasjärvellä maahanmuuttajien opiskelua tukee kunnan tekemä linjaus, jonka mukaan peruskoulua voivat käydä myös yli 17-vuotiaat. Tällä hetkellä aikuisia ulkomaalaistaustaisia peruskoululaisia on Pudasjärvellä kymmenkunta.

- Tietenkin kielen opiskelussa on hurjia henkilökohtaisia eroja. Luonnollisesti pienimmät, joista osa on vielä päiväkodissa, ovat oppineet kielen hyvin. Yhteinen kieli on tällä hetkellä suomi, kertoo kaupungin maahanmuuttotyötä ohjaava kehittämisasiantuntija Virpi Harilahti-Juola.

Pakolaisia jo viisi vuotta

Pudasjärvellä maahanmuuttotoiminta käynnistyi vuonna 2008, jolloin pitäjään perustettiin vastaanottopiste. Virpi Harilahti-Juolan mukaan toiminnan alkuaikoina paikalliset ihmiset olivat hieman hämillään vieraista ihmisistä ja pieniä konfliktejakin sattui. Nyt on toisin.

- Kiintiöpakolaisiin kuuluvat kongolaiset on otettu Pudasjärvellä aikaisempia pakolaisia paremmin vastaan. Taannoin vastaanottokeskukseen tuli paljon yksittäisiä nuoria ja se aiheutti vähän hämmennystä.

Kongon kiintiöpakolaiset sijoitettiin 2012 keväällä suoraan pudasjärvisiin asuntoihin. Heistä tuli samalla Pudasjärven kuntalaisia.

- Erilaiset toimijat, muun muassa järjestöt, ovat tehneet paljon työtä kongolaisten kanssa. Kokonaisuudessaan heidän polkunsa alkutaival on sujunut hyvin, Harilahti-Juola sanoo.

Syyrian pakolaisia ehkä Pudasjärvelle

Pudasjärvi saattaa saada ensi vuonna uusia pakolaisia, kun Suomeen tulee 500 Syyrian sisällissodan pakolaista. Kaupunginjohtaja Kaarina Daavittila sanoo kaupungin harkitsevan vakavasti syyrialaisten sijoittamista Pudasjärvelle.

- Olemme valmiita humanitaarisen avun antamiseen, Daavittila sanoo.