Venäjä: YK:n Syyria-päätöslauselma tällä viikolla

Venäjä avaa mahdollisuudelle mainita voimankäytön YK:n Syyriaa koskevassa päätöslauselmassa. Apulaisulkoministeri Sergei Ryabkov kuitenkin korostaa, että näin voidaan tehdä vain, mikäli kemiallisten aseiden sopimusta on rikottu.

Syyria

YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenmaat ovat etsineet New Yorkissa sopua Syyriaa koskevasta päätöslauselmasta. Venäjä toivoo, että sopu löytyy tällä viikolla. Se avaa mahdollisuudelle mainita voimankäytön päätöslauselmassa.

Uhkaus voimankäytöstä, jos Syyria ei riisu aseitaan sovitusti, on aiheuttanut tähän mennessä kiistaa. Venäjän apulaisulkoministeri Sergei Ryabkov avaa nyt mahdollisuulle mainita voimankäyttö päätöslauselmassa, mutta korostaa, että sillä voidaan uhata vain, mikäli Syyria on rikkonut kemiallisten aseiden sopimusta.

Voimakäytöllä voidaan Ryabkovin mukaan uhata vain, jos Syyria kieltäytyy yhteistyöstä, ei täytä velvollisuuksiaan tai jos Syyriassa käytetään kemiallisia aseita. Hänen mielestään Syyrian hallitus on osoittanut hyvää tahtoa liittymällä kemialliset aseet kieltävään sopimukseen.

Hän pitääkin Yhdysvaltain ja sen liittolaisten halua uhata Syyriaa voimatoimilla epäloogisena.

YK:n asetarkastajat palaavat Damaskukseen keskiviikkona tutkimaan elokuussa tehtyä iskua, jossa käytettiin kemikaalisia aseita. Länsimaat uskovat, että Syyrian hallitus on vastuussa iskussa. Venäjä puolestaan uskoo, että sen takana ovat kapinalliset.