Kadonneet sankarivainajataulut ovat mysteeri

Viime sodissa menehtyneiden muistoa kunnioittavia Pro Patria -tauluja on yllättäen teillä tietymättömillä. Tauluja on jäänyt muun muassa lakkautetuille kyläkouluille ja ne ovat päätyneet esimerkiksi yksityishenkilöiden haltuun.

Kotimaa
Pro Patria -taulu Tohmäjärven koulukeskuksen juhlasalissa.
Esa Huuhko / Yle

Vuosien 1939 - 1945 sotien ja niissä kaatuneitten perinteitä vaalivaTammenlehvän Perinneliitto (siirryt toiseen palveluun)kokoaa viime sotien muistomerkit nettisivuilleen. Kesästä lähtien eri puolilla Suomea kartoittajat ovat etsineet, valokuvanneet ja keränneet tietoja muistomerkeistä ja -laatoista.

Projektissa on käynyt ilmi, että kaikkia sodissa menehtyneiden muistoa kunnioittavia Pro Patria -taulut eivät ole alkuperäisillä paikoillaan. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa tilanne aiheuttaa harmaita hiuksia.

- Monet Pro Patria -taulut ovat kadonneet lakkautettujen kansakoulujen seiniltä. Emme tiedä minne ne kaikki ovat joutuneet. Joitakin on löytynyt muun muassa yksityiskodeista, harmittelee Joensuun Ilmasilta ry:n puheenjohtaja Rauno Suhonen.

- On joitakin toiminnassakin olevia kouluja, joiden seinältä taulut ovat hävinneet, jatkaa Suhonen.

On joitakin toiminnassakin olevia kouluja, joiden seinältä taulut ovat hävinneet.

Rauno Suhonen

Esimerkiksi Tohmajärvellä eräs metsästysseura ilmoitti, että sillä on hallussaan kyläkoulun oston mukana tullut muistotaulu. Tauluja voi löytyä myös kesämökeiltä.

- Nyt on syytä vedota niihin yksityishenkilöihin, että ottaisivat yhteyttä tähän meihin. Tauluja voi olla esimerkiksi kesämökeillä, kun yksityiset ihmiset ovat ostaneet kyläkouluja kesän viettopaikoiksi. Me haluaisimme koota taulut sellaiseen paikkaan, missä ne olisi julkisesti nähtävillä, sanoo Tohmajärvi-Värtsilän reserviupseereitten puheenjohtaja Arto Juntunen.

Tauluille ehdotetaan sijoituspaikoiksi esimerkiksi kirkkoja ja nykyisiä kouluja.

Muistomerkkien puhdistustalkoot

Viime sotien muistomerkkien kartoitus on tarkoitus saada valmiiksi tämän vuoden aikana. Monet muistomerkit ja sankarihaudat ovat jo sammaleen valtaamia. Projektia Pohjois-Karjalassa vetävä aluetoimiston päällikkö Jouni Mattila haastaa maakunnan reserviläisjärjestöt puhdistustöihin.

- Ensi vuonna vietämme valtakunnallista veteraanipäivää 27.4. Haastan järjestöt mukaan puhdistustalkoisiin 26.4.2014, sanoo Mattila.