Oma trooli aloittaa uuden aikakauden Arandalla

Merentutkimusalus Aranda seilaa kaksiviikkoiselle tutkimusmatkalle Selkämerelle. Tällä kertaa ei ole kysymys aivan tavallisesta tutkimusmatkasta, sillä alus on varustettu omalla troolilla.

Kotimaa
Tutkija esittelee Arandan uutta troolia
Yle

Merentutkimusalus Aranda starttaa kaksiviikkoiselle tutkimusmatkalle Selkämerelle. Tällä kertaa alus kerää tarkkaa tietoa silakka- ja kilohailikannoista. Ilmassa on historian havinaa, sillä alus on varustettu omalla troolilla. Viimeksi näin tapahtui puoli vuosisataa sitten.

- Nyt avataan kokonaan uusi tutkimuskäyttö Arandalle. Ensimmäistä kertaa sen historiassa tehdään kalantutkimusta kun meillä on trooli ja kalatutkimuksen vaatima kaikuluotausvarustus, Suomen ympäristökeskuksen kehittämispäällikkö Juha Flinkman sanoo.

Silakka voi hyvin

Tuleva matka on myös alku Suomen ympäristökeskuksen ja Riista-ja kalatalouslaitoksen laajemmalle yhteistyölle. Kolmetoistahenkiseen miehistöön kuuluu myös kaksi tutkijaa Ruotsista. Selkämeren silakkakanta on erinomainen. Ensi vuoden kiintiöstä odotetaan ennätysmäisen suurta. Nyt troolattavista kaloista tutkitaan määrän lisäksi ikä ja koko. Ruotsalaiset tutkivat myös kalojen dioksiinipitoisuuksia.

Flinkman pyörittelee Arandan tuulisella kannella käsissään Veikko Sjöblomin väitöskirja vuodelta 1961. Siinä kerrotaan saksaksi kuinka vanhalla Arandalla troolattiin silakkaa tutkittavaksi.

- Siellä troolattiin, kaikuluodattiin, otettiin näytteitä ja tehtiin itse asiassa paljon samoja kalantutkimuksia jota nyt ollaan lähdössä tekemään. Välillä se jäi pois ja nyt olemme tulossa takaisin. Eli päästään takaisin swinging sixties tunnelmiin, Flinkman hehkuttaa.

Iso puute väistyi

Flinkman on itse väitellyt juuri silakasta. Arandan kannelle mies astuu matkan puolivälissä. Silloin alus piipahtaa Raumalla. Nykyisen Arandan ensimmäinen troolimatka saa karskin meritutkijan herkistymään.

- Ongelma näissä tutkimushankkeissa oli aina se, että tällä laivalla ei voinut kalastaa. Nyt se ongelma on pois. Täytyy sanoa, että vanhaan arpiseen silmänurkkaan pusertuu kyynel kun trooli menee ensimmäisen kerran peräpartaan yli tästä laivasta.